LITVANIJA

Predstavljao se da je poznati košarkaš, pa djevojci uzeo 10.000 dolara

Prevarant sve organizirao, ali je na kraju pao

Babajev: Završio u pritvoru. Twitter

N. D.

14.12.2020

Mladi košarkaš litvanskog Žalgirisa Rokas Jokubaitis koji privlači veliku pažnju zbog svojih sjajnih igara, ni kriv, ni dužan se našao u centru prevare, pošto je njegovo ime zloupotrebljeno.  Naime, jedan mladić se javno predstavljao da je Rokas Jokubaitis, a na to je "pala" jedna devojka, kojoj je ukrao oko 10.000 eura, a sumnja se da ona nije jedina žrtva. 

Priča počinje tako što je mladić napravio profil na društvenoj mreži Tinder, gdje se upoznao sa pomenutom djevojkom, koja je pristala da se njih dvoje upoznaju uživo. Lažni Rokas Jokubaitis zapravo je bio mladić po imenu Viktor Babajev, prenosi "Blic".

Viktor se na sastanku pojavio u automobilu marke Volkswagen Arteon na kojem je logo Žalgirisa, model automobila koji je vozio i bivši trener tima Šarunas Jasikevičijus, da bi ostavio utisak kakav je želio, čak je nosio i klupsku trenerku, a likom malo i podsjeća na Jokubaitisa, pa je djevojka odmah povjerovala.

Njih dvoje su se redovno viđali, a lažni Jokubaitis joj je stalno slao snimke sa treninga, iz dvorane, sa timskih putovanja, a u šetnji gradom bi ga sa vremena na vrijeme zaustavio neko ko se predstavljao kao navijač Žalgirisa.

Povremeno bi joj slao poruke: „Jesi li vidjela šta sam uradio?" uz razne "insajderske informacije", međutim, problemi počinju kada je kupio računar pod imenom poznatog košarkaša. Banka mu je dva mjeseca kasnije blokirala račun i on je ostao bez novca. Djevojka mu je posudila čak 10.000 eura, ali je uz to posumnjala da tu nije sve kako treba. Babajev je čak tvrdio da joj je potrebna i psihijatrijska pomoć.

Sve je to natjeralo ovu djevojku da slučaj prijavi policiji, pa je Babajev uhapšen 12. decembra u Litvaniji zbog prevare.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.