KVALIFIKACIJE ZA SP

Milica Deura za "Avaz": Ne znam kad će nam se opet pružiti ovakva šansa

Mislim da Japan kao domaćin odskače i da su oni prvi favoriti grupe, ali i da ćemo se mi ostali boriti za preostala dva mjesta

Milica Deura. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

31.1.2022

U igračkom kadru sjajne bh. ženske košarkaške reprezentacije najviše djevojaka nastupa u Njemačkoj, a jedine dvije “Zmajice” koje na terenu sarađuju i u klupskom dresu su naša kapitenka Milica Deura i Matea Tavić.


Tri titule

Njih dvije nastupaju za njemačkog prvaka Rutronik Stars Keltern.

- Naš klub je u samom vrhu njemačke košarke, rekla je Milica Deura i dodala:

- Prošle sezone smo osvojile prvenstvo i Kup, kao i Kup od prethodne godine koji je odgođen zbog pandemije, tako da smo osvojile tri titule u 2021. godini. Ove sezone smo imale nešto sporiji start, zasad smo na četvrtom mjestu na tabeli, jer smo imale problema sa povredama. Vjerujemo da ćemo u nastavku igrati sve bolje. Plasirale smo se opet na Final Four Kupa, a u konkurenciji smo još i za titulu prvaka. Opet idemo na oba trofeja i nadam se da ćemo ih uspjeti osvojiti i ove godine, optimista je Milica kojoj se prošlog ljeta u klubu pridružila Matea Tavić.

- Svakako da je lakše, to je prilika da se još bolje upoznamo. Lijepo je imati nekoga iz svoje zemlje i reprezentacije u ekipi. To je dobro za nas, ali i za reprezentaciju. Sretna sam da je tako – ističe Milica.


Milica Deura. Arhiva

Put u Osaku

Već krajem ove sedmice, 6. februara, “Zmajice” očekuje put u Osaku i kvalifikacioni turnir za plasman na Svjetsko prvenstvo. Za jednu od prve tri pozicije naše najbolje košarkašice borit će se protiv selekcija Bjelorusije (10. februara), Kanade (12. februar) i Japana (13. februar).

- Vidjet ćemo i u kakvim sastavima će protivnice doći u Japan, to je nepoznanica. Mislim da Japan kao domaćin odskače i da su oni prvi favoriti grupe, ali i da ćemo se mi ostali boriti za preostala dva mjesta. Bjelorusija i Kanada su kvalitetne reprezentacije, Bjeloruskinje su bile četvrte na EP-u, dok je Kanada redovno na velikim takmičenjima – komentirala je Deura protivnice, a zatim poručila:

- Nećemo se ni mi predavati, imamo svoje adute i kvalitet, po FIBA “power rankingu” smo sličnog nivoa. Svaka utakmica će biti teška, ali mi ćemo dati maksimum i boriti se do kraja pa nadamo se da će to biti dovoljno za pozitivan rezultat, optimista je Deura..

U posljednjoj godini “Zmajice” su bez sumnje hit tim, sa rezultatima u kolektivnom sportu kakve nijedna naša druga selekcija, muška ili ženska, nije imala od samostalnosti BiH.

- Samim plasmanom na EP smo ostvarile veliki uspjeh, a onda smo se tamo htjele predstaviti što bolje možemo. Tamo smo bile pete i osjetile da možemo igrati protiv svih, da ne zaostajemo za najboljim evropskim reprezentacijama. Imamo i u Osaki veliku šansu koju trebamo iskoristiti jer ne znamo kad će se opet pružiti ovakva prilika. Idemo se boriti za plasman, ali ne treba shvatiti tragično ako ne uspijemo. Taj rezultat bi bio ravan plasmanu na Olimpijske igre gdje također ide 12 ekipa – zaključila je Milica Deura.

Prateća neizvjesnost

Rukometno EP je najbolji pokazatelj koliko kolektivni sportovi u ovom trenutku, i zbog pandemije koronavirusa, imaju problema sa regularnim takmičenjem. Upravo to je najveća bojazan i neizvjesnost koja će pratiti i “Zmajice”.

- Sve djevojke su trenutno u takmičarskom periodu i trenažnom procesu. Ali najveći problem je pandemija koronavirusa gdje smo svi u iščekivanju kakav će biti svaki naredni dan. Vjerujem da je svim ekipama nezgodno zbog toga, svima je ritam poremećen. Najbitnije da sve budemo zdrave, a onda vjerujem da ćemo pokazati našu igru u Osaki i nadati se plasmanu na SP – izjavila je Milica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.