IZ STRUČNOG UGLA

Doktor Hadžimuratović za "Avaz": Povreda dušnika može biti opasna po život

Osim hematoma, koji se povlači - on se liječi, problem je pucanje grkljana, dušnika ili traheje

Doktor Hadžimuratović i Musa. Avaz

Piše: G. Šumar

15.4.2022

Naš košarkaški reprezentativac iz Breogana Džanan Musa oporavlja se od operacije kojoj je podvrgnut sinoć usljed rupture dušnika na utakmici Breogan - Manresa 98:94. Operativni zahvat trajao je više od dva sata, a naredna 24 sata provest će u induciranoj komi.  Inače, Musa trenutno nije životno ugrožen.


Rijetka povreda

- Ta povreda je vrlo rijetka, mi je do sada u fudbalu nikada nismo imali, rekao je doktor naše fudbalske reprezentacije i FK Sarajevo, Adnan Hadžimuratović, koji je ujedno i direktor JU Zavod za sportsku medicinu Kantona Sarajevo.

Problem je napravio udarac u vrat.

- Osim hematoma, koji se povlači - on se liječi, problem je pucanje grkljana, dušnika ili traheje.

Grkljan je organ na vrhu vrata koji je uključen u disanje, a štiti dušnik od aspiracije hrane. Inače, grkljan u obliku trokuta, sastoji se uglavnom od hrskavica koje su pričvršćene jedna za drugu i za okolne strukture mišićima ili vlaknastim i elastičnim komponentama tkiva...

- Ne znam kako su mu odmah uspjeli dijagnosticirati pucanje grkljana, vjerovatno su ga uspavali... Naravno, to može biti opasno po život. Naprimjer, kad pacijent ne može da diše onda se ta traheja otvara i stavlja se cjevčica. To je takozvana trahenostoma... - objašnjava doktor Hadžimuratović i dodaje:

- To jeste neugodna povreda, ali sada su to vjerovatno stabilizirali, čuo sam da ga drže u induciranoj komi. Da se povuče taj hematom i sanira kako bi mogao normalno disati.  

Hematom i hrskavica

Hirurzi su operativnim putem mogli odstraniti hematom, ali je problem što je - pored njega, došlo do pucanja hrstavice dušnika.

- Ne znam više detalja, jer ih ni španski doktori nisu otkrivali. Ponavljam, to je vrlo rijetka povreda, zaključio je doktor Hadžimuratović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.