NAŠE "ZMAJICE"

Milica Deura za "Avaz": Moramo biti ponosne na plasman među 12 u svijetu

Ne znam šta je razlog slabijim igrama, ali očito da se sve nije posložilo, rekla je kapitenka ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine

Milica Deura. FIBA

Piše: Er. Bijedić

24.10.2022

Kapitenka ženske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Milica Deura je poslije razočarenja na Svjetskom prvenstvu u Australiji odlično krenula u novu klupsku sezonu. Milica je ovog ljeta iz njemačkog Kelterna prešla u slovačku Slaviju (Banska Bistrica), a klubu se priključila pred nastup u Evropi.


Odličan start

Slavija je u dva meča bila bolja od grčke ekipe Elefterija, a nakon što su poražene kući (72:71), u gostima su slavile sa 61:58. Deura je u prvom meču ubacila 16 poena, a u drugom ekipu prevodila sa 11 koševa, 10 asistencija i sedam skokova.

- Stvarno sam zadovoljna, napravile smo veliki uspjeh plasmanom u Eurokup. Prvi put u historiji kluba igrat ćemo ovo takmičenje i svi smo prezadovoljni. Napravili smo i veliko iznenađenje, nije bilo baš očekivano jer je grčka ekipa bila favorizirana, ali uspjele smo pobijediti. Stvarno smo odigrale sa puno energije i borile se – kazala je Deura te o svom učinku dodala:

- Tek sam došla prije desetak dana u ekipu, pred tu prvu utakmicu sam odradila samo jedan trening, tako da se još uvijek navikavam i upoznajem saigračice i trenera. Ali zadovoljna sam svime i ide dobro.

To je svakako osvježenje poslije nastupa ženske reprezentacije BiH u Australiji gdje se ipak očekivalo puno više od pet visokih poraza.


Neočekivan rezultat

- Definitivno to nije bio rezultat koji smo priželjkivale, ali to tamo je ipak bio jako visok nivo košarke i kvaliteta, sa 12 najboljih ekipa na svijetu. Tako da se jednostavno nismo snašle u tom momentu, dale smo sve od sebe i pokušale smo iz utakmice u utakmicu da popravimo šta se može, ali nije završilo kako smo mi htjele. U svakom slučaju sam plasman je za nas bio veliki uspjeh i ja se samo nadam da ćemo opet nekad imati priliku da igramo na Svjetskom prvenstvu – istakla je Milica.

Priključenje Džonkel Džons (Jonquel Jones) u zadnjem trenutku su mnogi okarakterizirali kao ključ u slabijim igrama našeg A tima.

- Ne mislim da je uticalo jer se ona pred svako takmičenje ili utakmice kvalifikacija kasno priključi jer ima obaveze u klupskoj košarci. Ne znam šta je razlog slabijim igrama, nemam neki konkretan razlog, ali očito da se sve nije posložilo. Istina da je i ona bila umorna, sa previše utakmica, ali dala je svoj maksimum, kao i mi svi ostali, međutimm ovaj put to nije bilo dovoljno. Mislim da nijedna ženska selekcija iz BiH nije nikad učestvovala na SP u bilo kojem sportu, tako da biti među 12 najboljih na svijetu je već veliki rezultat i nešto čime se trebamo ponositi – zaključila je Deura

Njemačka i Belgija

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine će se opet okupiti već sljedeći mjesec kad je na rasporedu nastavak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Našim djevojkama slijede utakmice sa Njemačkom 24. novembra (19 sati) u Vajsenfelsu kod Lajpciga i Belgijom 27. novembra (16.15) u Leuvenu.

- Zasad imamo stvarno dobar skor, pobjede protiv Sjeverne Makedonije i Belgije, imamo najbolji start u grupi. Samo tako trebamo nastaviti, boriti se i pokušati se plasirati opet na EP – izjavila je Deura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.