NBA

Pljušte pohvale na račun Nikole Jokića od glavnog čovjeka lige: On je globalna superzvijezda

Srbijanski centar je odigrao još jednu dobru utakmicu u svom prvom velikom finalu najjače košarkaške lige svijeta

Silver: Pohvalio Jokića. AP

N. H.

2.6.2023

Košarkaši Denver nagetsa su u prvoj utakmici velikog finala NBA lige slavili protiv Majami hita rezultatom 104:93. Najbolji pojedinac duela, kao što je najčešće i slučaj kada igraju Nagetsi, bio je Nikola Jokić.

Srbijanski centar je postigao 27 poena, a tome je pridodao 14 asistencija i 10 skokova i on nastavlja sa obaranjem rekorda. Pohvale dolaze sa svih strana na njegove partije, a jedna od najvećih je došla od glavnog čovjeka lige, komesara Adama Silvera.

Tokom konferencije za medije je govorio upravo Silver, a novinare je zanimalo koliko „nepredvidivost“ osvajača lige, doprinosi samom takmičenju.

Kompetitivnost lige

- Pa, mislim da postoji ogromna korist. Često me pitaju da li su dinastije dobre za ligu. Moj krajnji stav je da je konkurencija dobra za ligu, a ako se kao rezultat stvaraju dinastije, mislim da je i to odlično. 

Tako da nisam protiv toga. S druge strane, ko god da pobijedi ove godine bit će to peta uzastopna godina u kojoj imamo novi tim koji osvaja prvenstvo.

Imate najbolje igrače na svijetu koji se okupljaju u 30 različitih timova. I oni žele da se takmiče. Na kraju krajeva, oni žele jednake uslove. Oni naravno također žele priliku da postanu slobodni agenti i mogućnost da se potencijalno presele na drugo tržište u zavisnosti od okolnosti. Ali svi imamo isti interes na kraju dana - istakao je Silver i dodao:

Globalna zvijezda

- Mislim da je manje važno kao u stara vremena biti na određenim tržištima. To vidimo, Nikola Jokić, očigledno globalna superzvijezda, dvostruki MVP igra ovdje u Denveru - rekao je Silver.

Potom, govorio je i o Majamiju.

- Sa druge strane, zbog uspjeha koji je Majami imao, ponekad ljudi misle o njemu, iskreno, kao o većem tržištu nego što zapravo jeste. Zadovoljan sam time. Shvatam da u tome također postoji malo slučajnosti, ali vidimo zaista, mislim, pozitivnu liniju trenda u smislu konkurencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.