NA DANAŠNJI DAN

Zamalo dinastija: Evo kako je Bulsima u ruke pao "Najveći svih vremena"

Hakim Oladžuvon i Majkl Džordan su mogli postati saigrači u Hjustonu, ali sudbina nije htjela da se tako stvari poslože

Majkl Džordan. AP

19.6.2023

Čikago tokom osamdesetih godina prošlog stoljeća i nije bio najsigurnije mjesto za boravak. 

Treći grad po populaciji u SAD nije bio baš poželjena destinacija ni za košarkaše, te Bulsi, sada legendarna franšiza, nisu imali ni prednost u sopstvenoj dvorani. 

To je bio slučaj sve do 1984. godine i legendarnog NBA drafta kada je sreća, valjda zaslužena, više nego umnost uprave Bulsa pokucala na vrata prežaljene franšize i donijela im poklone, bolje nego što bi Djed mraz mogao donijeti. To je draft na kojem su izabrali Majkla Džordana (Michael Jordan).

"Zaslužena" sreća

NBA draft te godine je na scenu u Nju Jork prvi put doveo imena koja će ostati upisana u knjige. 

Čikago Bulsi nisu bili zainteresirani ni za jednog igrača sem Hakima Oladžuvona (Hakeem Olajuwon) koji je bio očigledan prvi izbor nakon odlične sezone na koledžu Hjuston. 

To je bio jasan znak za Roda Torna (Thorn), tadašnjeg generalnog menadžera Bulsa, da krene u šoping. 

Nudio je 3. izbor na draftu za sve i svakoga, a jedan trejd je specijalno zanimljiv. Torn je u, tada već starom, Džulijusu "Dr.J" Ervingu (Julius) vidio zvijezdu koja bi mu pomogla da se publika dovede u Čikago stadion. 

Njegova sreća je što su svi redom odbili tu ponudu, a godinama kasnije se branili izjavama kojima su krivicu prebacivali na druge ljude. 

Zamalo dinastija

Naravno, bilo je potrebno i da im se namjesti situacija kako bi izabrali Džordana. 

Da bi to bilo jasnije treba se vratiti u 1983. godinu i grad Hjuston. Na istoimenom koledžu Oladžuvon je dominirao sa Klajdom Drekslerom (Clyde Drexler), a po završetku sezone koledž košarke i dolaskom dana drafta, franšiza Roketsa je dobila prvi izbor. 

Tim izborom su doveli Ralfa Sampsona (Ralph) koji je trebao biti okosnica u godinama što dolaze za ovaj grad. Taj dan nije nikad došao, ali ih je vjerovanje u njega koštalo, vrlo vjerovatno, najboljeg dvojca koji bi ovaj svijet vidio. 

Portland Blejzersi su ponudili Hjustonu, pored prvog, i drugi izbor drafta, kao i Drekslera. Samim tim, otvorila bi im se mogućnost da upare Oladžuvona i Džordana u istoj ekipi, kao i što bi im se pridružio Dreksler za dinamični trio superzvijezda u nastajanju.  

Nažalost za navijače "Raketa", tadašnja uprava nije smatrala taj paket dovoljno dobrim za Sampsona.

(Ne)sretni kraj  

Sampson je karijeru završio nekoliko godina kasnije zbog učestalih povreda, a za vrijeme boravka u najvećem gradu Teksasa uspio je samo jednom doći do NBA finala.  Dreksler je za vrijeme svog boravka u Portlandu došao do dva finala. Samo što je za razliku od Sampsona uspio osvojiti titulu sa Hjustonom.

O Džordanu i Oladžuvonu je i suvišno trošiti riječi. Najveći svih vremena i jedan od, ako ne i najbolji centar u historiji NBA lige su svoju dominaciju pokazivali kroz 90-te godine prošlog stoljeća. Kombinovano su osvojili osam od deset mogućih titula u tom desetljeću i do dana današnjeg ostavili neizbrisiv trag na svijet košarke. 

Ipak, šta bi bilo da se sudbina malo zaigrala, opustila i pustila nas da uživamo u nezaustavljivom dvojcu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.