SVJETSKO PRVENSTVO

Trofej Mundobasketa dobiva novog vlasnika: Sve ili ništa u Manili

Filipini će biti domaćin nokaut-faze Svjetskog prvenstva u košarci

Latvija: Najljepša priča Mundobasketa. FIBA

5.9.2023

Završene su obje grupne faze Svjetskog prvenstva u košarci i poznati su svi učesnici četvrtfinala.

U četvrtfinalu, koje će se igrati danas, 5. septembra, i sutra, 6. septembra, igrat će: Litvanija – Srbija, Italija – SAD, Njemačka – Latvija i Kanada – Slovenija.

Vrlo lako je primijetiti da će u završnici Mundobasketa nedostajati branilac titule, Španija. Iako su u obje utakmice druge grupne faze, protiv Latvije i Kanade, vodili do posljednjih minuta, Španci nisu uspjeli sačuvati svoju prednost i oni će ostatak prvenstva gledati ispred malih ekrana.

Iznenađenje turnira

Mnogi su uspjeli opravdati status favorita, dok ima i onih koji su brzo izgorjeli u svojoj želji da postignu veliki rezultat. Iznenađenja nije nedostajalo u prvoj sedmici igranja velikog turnira.

Od ispadanja favorita za osvajanje medalje u grupnoj fazi, do onih ljepših priča poput reprezentacije Latvije.

Iako su ostali bez svog najboljeg igrača (Kristaps Porzingis) pred početak Mundobasketa, te kapitena (Dairis Bertrans) zbog povrede u velikoj pobjedi protiv Francuske, nisu se predavali i oni su jedan učesnik četvrtfinala. Upisali su pobjede protiv favorizirane Španije, a onda i Brazila kako bi osigurali svoj historijski plasman.

Pored Latvije vjerovatno najveće iznenađenje turnira je i reprezentacija Kanade, barem za one koji ne prate njihov rad.

Kanađani su na ovaj turnir došli kao nepoznanica, iako to ne bi smjeli biti, jer je to reprezentacija predvođena NBA zvijezdama, od kojih je Šaj Gildžus-Aleksander (Shai Gilgeous-Alexander) zasigurno najveća. To je i pokazao protiv Španije u utakmici za prolazak dalje.

Kanada: Favorit iz sjene. FIBA

Stari znanci

Ostatak turnira čine više-manje poznate reprezentacije iz svijeta košarke. SAD kao glavni favorit mada ni njima ne nedostaje mana u igri, dok su Litvanija, Njemačka i Italija, kao prvoplasirane u grupama u pojedinim momentima pokazivale svoju snagu, dok su u drugim njihovi navijači zabrinuti grizli nokte.

Srbija će ići daleko koliko ih Bogdan Bogdanović povuče, a slučaj je preslikan sa Slovenijom i Lukom Dončićem. Kanada će se itekako pitati u nastavku turnira, dok su Latvijci sretni zbog prolaska, ali bi bilo veoma naivno misliti da neće doći puni žara u utakmici s Njemačkom.

Ispadanjem Španije tron je ostao prazan, a ko će stići do njega nemoguće je procijeniti.

Statistički lideri

Luka Dončić predvodi sve košarkaše na Mundobasketu sa 26,4 poena. Reprezentativac Zelenoortskih Ostrva i saigrač našeg Džanana Muse, Valter Tavares (Walter), najbolji je skakač sa 12,4 skoka, dok Karlik Džons (Carlik Jones) predvodi sve asistente sa 10,4 asistencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.