NOGOMET

Zukanović za Avaz Sport: U Romu se ne vraćam, želim da igram

Piše: M.T.

6.4.2018

Četrnaest klubova je promijenio, što je prava rijetkost, a svaki put je išao u bolji. No, čini se da je Ervin Zukanović pronašao sredinu u kojoj je zadovoljan.

Naš nogometni reprezentativac od jula je član Đenove, stabilnog italijanskog prvoligaša, koji se i ove sezone ne mora brinuti za opstanak u Seriji A. Zukanović je bez mnogo problema osigurao status startera. Zabilježio je 26 nastupa, svaki od prve minute i predstavlja defanzivca za kojeg ekipa iz Ligurije ne želi tražiti zamjenu.

Zukanović je u Đenovu došao kao pozajmljeni fudbaler Rome i, prema dogovoru sa početka sezone, trebao se vratiti na Olimpiko. No, planovi su se promijenili... 

Gradski derbi 

- U Romu se neću vratiti. Ljudi iz Đenove odlučili su da me otkupe od njih i sada sam i njihov fudbaler. Roma jeste veliki klub, ali tamo ne idem. Drago mi je što ću ostati u Đenovi, jer želim igrati. Za sjedenje na klupi nisam zainteresiran – kaže Zukanović u razgovoru za “Dnevni avaz”.

Đenova, kako rekosmo, nema briga. U sredini je tabele, daleko od opasne zone, a teško je očekivati da može mnogo više.

- Što se tiče tabele, mirni smo. Igramo opušteno, ali daleko od toga da su to revijalne utakmice. Sada ćemo igrati veoma važan meč protiv Sampdorije, koji je našim navijačima možda i najvažniji. Pobjeda u gradskom derbiju uvijek dobro dođe za raspoloženje i na terenu i na tribinama. No, osim toga, imat ćemo utakmice protiv još dosta jakih protivnika, iz kojih želimo osvajati bodove – govori naš defanzivac.

Osim što redovno nastupa, Zukanović je zadovoljan i drugim aspektima života.

13 sati 

- Sretni smo i ja i porodica. Imamo jedan do boljih stadiona, na kojem je užitak igrati. Ambijent je odličan, a kad je riječ o gradu, ne mogu imati nikakvih prigovora – tvrdi Ervin.

Iza reprezentacije Bosne i Hercegovine su dvije solidne pripremne utakmice. Bugare smo dobili sa 1:0, a sa Senegalom smo igrali bez golova. Naš selektor Robert Prosinečki počinje provoditi svoje ideje, za koje nekadašnji fudbaler Željezničara kaže da su dobre.

- Prosinečki teži igri. Hoće da usvojimo moderan fudbal, u kojem svi moraju igrati, od golmana do napadača. Vremena nije bilo mnogo, jer nas vrijeme u Bugarskoj nije poslužilo, dok smo se 13 sati vozili po Evropi da dođemo do Lavra. Nismo ni mogli raditi nešto spektakularno na pripremama, ali smo na kraju ipak korektno odradili posao. I mislim da možemo još napredovati – kaže Zukanović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.