NOGOMET

Reprezentativac Elvis Šarić: Džeko mi je dao korisne savjete koji su mi pomogli

Sarić: Za kratko vrijeme postao zvijezda Suvona

Piše: Avaz Sport

7.8.2018

Naš reprezentativac Elvis Sarić, koji je ovog ljeta prešao iz Sarajeva u južnokorejski Suvon, odično se snašao u novom klubu. Do sada je, u dvadesetak dana, odigrao ukupno šest mečeva.

Starter i asistent

- U prve dvije sam ušao s klupe, a u posljednje četiri sam bio starter (tri pobjede i jedan remi, op. a.). U tri duela odigrao sam po 90 minuta, a u jednoj 85 – kaže u razgovoru za “Dnevni avaz” Sarić, koji je upisao dvije asistencije, a u pretprošlom kolu, protiv Gangvona (2:0), proglašen je za najboljeg igrača utakmice. 

- Uglavnom je sve OK. Ne mogu reći ništa loše... Sigurno nisam pogriješio što sam došao u ovu vrlo dobru ligu i u svakom pogledu sređenu državu.

Ako se to tako može nazvati, najveća mana je udaljenost Južne Koreje od Evrope.

- Znam da nisam blizu, pred očima ljudima, ali koga to zanima. Danas je sve dostupno vrlo brzo. Odlično sam se snašao u novoj sredini, što je veoma bitno za neki novi početak. Najbitnije je da sam odmah počeo igrati i izborio mjesto startera. Ovdje samo mogu napredovati s obzirom na sve, od uvjeta za trenažni proces do svega ostalog što je neophodno za fudbalski razvoj.

Kako smo saznali u razgovoru sa Sarićem, često na vezi s kapitenom naše reprezentacije Edinom Džekom, nekadašnjim saigračima iz bordo tabora Harisom Duljevićem i Gojkom Cimirotom te s većinom sadašnjih igrača Sarajeva.

- Kapiten Džeko prvi mi se javio nakon što sam potpisao i dao mi je nekoliko korisnih savjeta koji su mi mnogo pomogli. S druge strane, svakog dana se dopisujem ili razgovaram s Almirom Bekićem, Mersudinom Ahmetovićem, Adijem Adilovićem..., Anelom Hebibovićem, Krstom Velkoskim, Ljubanom Crepuljom... S njima sam i bio najbolji dok sam igrao za bordo tim.

Komentirajući težak poraz (0:8) Sarajeva od Atalante, Sarić konstatira:

- Najlakše je sada biti pametan i pametovati ili reći trebalo je ovo ovako, odnosno onako... Najveći problem je tih 0:8. Ipak, razlika u kvalitetu je očigledna. Atalanta je ozbiljan klub iz liga petice... Siguran sam da je sada najteže igračima. Znam da će ovu moju posljednju rečenicu neko komentirati na ovaj ili onaj način, ali to je tako.

Nema pritiska

Na pitanje kakav je život u Južnoj Koreji, naš reprezentativni veznjak kao iz topa odgovara:

- Odličan. Svako radi svoj posao i ima miran privatni život. Naprimjer, za razliku od Sarajeva, nema nikakvog pritiska. S druge strane, stadioni su puni navijača.

Korejska liga je veoma zahtjevna, ali kako kaže Sarić, lijepo je igrati u njoj.

- Stadioni su vrhunski, uvjeti također. Samo ako fizički možeš parirati Korejcima, onda nije problem igrati. Ne znam s kojom bih je evropskom ligom uporedio, možda s belgijskom - kaže Sarić.

Mostarac golgeter

Najbolji strijelac Suvona je Mostarac Dejan Damjanović, koji, nažalost, ima crnogorski pasoš.

- Dejan je ovdje desetak godina, a dvije sezone je, također, proveo u Kini. On je najbolji stranac i strijelac Koreje svih vremena - objašnjava Sarić.

Damjanović je u ovoj sezoni postigao sedam golova.

- Strašan je momak. Mnogo mi je pomogao kad sam došao... Uglavnom, sve slobodno vrijeme moja djevojka i ja provodimo s njim i njegovom porodicom - dodaje Sarić.

Liga prvaka

Prvoplasirani Jeonbuk motors drugoplasiranom Suvonu bježi 14 bodova.

- Tu veliku razliku napravili su prije mog dolaska... Inače, Jeonbuk je ovdje najjači u svemu, od finansija do organizacije - kaže Sarić te dodaje:

- S njima krajem ovog mjeseca igramo četvrtfinale Lige prvaka Azije. Pokušat ćemo ih iznenaditi i izbaciti...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.