LEGENDE

Dušan Bajević za "Avaz": Sad se mogu više posvetiti Veležu

Proslavljeni bosanskohercegovački stručnjak ušao je u historiju AEK-a, jer je jedini s Atinjanima osvajao titule prvaka Grčke kao igrač, trener i direktor

Goran ŠUMAR

31.8.2018

Legendarni veležovac Dušan Bajević (69) u srijedu je, nakon pet godina, napustio AEK!

Bajevićevu ostavku potvrdio je atinski klub zvaničnim saopćenjem, u kojem je navedeno da je naš legendarni fudbaler i trener napustio funkciju direktora zbog ličnih razloga.

Ušao u historiju 

- Ne bih mnogo govorio o svom odlasku iz AEK-a... - kaže Bajević na početku razgovora za “Dnevni avaz”.

Bajević se nalazi u grčkoj prijestonici Atini, gdje je s AEK-om napravio mnoge uspjehe. No, procijenio je da je baš sada vrijeme za povlačenje, mada je AEK manje od 24 sata prije Bajevićeve ostavke izborio plasman u Ligu prvaka, eliminiravši u kvalifikacijama mađarski Vidi MOL.

- To je tako u fudbalu, što si dao, dao si. I klub je meni dao dosta toga... I ranije smo razgovarali o mom odlasku i sada smo se dogovorili - objašnjava Bajević.

Proslavljeni bosanskohercegovački stručnjak ušao je u historiju AEK-a, jer je jedini s Atinjanima osvajao titule prvaka Grčke kao igrač, trener i direktor.

- To je klub u kojem sam postigao najviše. I to je to, nema tu mnogo priče. Došlo je vrijeme za rastanak. To nikoga ne treba da iznenadi, jer ipak ću za nekoliko mjeseci napuniti 70 godina (rođen 10. decembra 1948, op. a.). Prolazi vrijeme... - dodaje Bajević.

Nezaobilazna tema u razgovoru sa popularnim Princom s Neretve je Fudbalski klub Velež, s kojim je, također, postigao mnogo. U dresu “Rođenih” upisao je više od 400 nastupa, predvodio je ekipu kao vrhunski golgeter. Nosio je i dres reprezentacije bivše Jugoslavije. Poslije je bio trener Mostaraca.

- To je prava tema za ovaj razgovor - kao iz topa dodaje Bajević.

Mostar i Hercegovinu ponovo trese fudbalska groznica zbog Veleža, jer u subotu (16.30 sati) u Vrapčiće dolazi sarajevski Olimpik, koji je glavni konkurent “Rođenima” u Prvoj ligi Federacije BiH za povratak u bh. elitu.

- Godinama to čekamo... Sad ću se i ja više moći posvetiti Veležu, da vidim i to, šta ćemo i kako. Ne znam hoću li do subote moći stići u Mostar, ali u svakom slučaju, učinit ću sve da dođem na tu utakmicu. Sigurno ću doći u Mostar do septembarske reprezentativne utakmice sa Sjevernom Irskom - poručuje Bajević.

Liga nacija

Optimista je Bajević uoči starta Lige nacija.

- Novi selektor, novo takmičenje... No, sudeći prema onome što je do sada napravio i pokazao Robert Prosinečki, mislim da je to, to - ono što nam treba. Trebaju nam dobri rezultati, ali i igra. U svakom slučaju, vjerujem u Roberta Prosinečkog - tvrdi Bajević.

Prvi protivnik našeg državnog tima je Sjeverna Irska (8. septembar - Belfast), koja zbog specifičnog stila igre može biti veoma nezgodan protivnik.

- I mi smo nezgodan protivnik, svima. Irci su posebno jaki u duelu, ali mislim da mi imamo rješenje za njih. Imamo mi igrače za sve načine igre.

Mislim da će Prosinečki to dobro složiti, odnosno da će svoj posao odraditi kako i treba - rekao je Bajević.


Odlučujući faktor

Kad je AEK-u bilo najteže, odnosno kada je 2013. godine zbog besparice pao do treće lige, Bajević se ponovo vratio u Atinu te, kao izvršni direktor, prvo vratio prvoligaški status te, onda, odveo Atinjane do još jedne titule i Lige prvaka. I onda je odlučio da ode! Gospodski, nema šta...

- Bajević je podnio ostavku na mjesto izvršnog direktora, na kojem je bio od ljeta 2013. godine, kada je počela ponovna gradnja našeg kluba - piše u saopćenju AEK-a.

Navodi se i sljedeće:

- Bajević je ikona naše 94-godišnje historije. Šampion kao fudbaler, trener i direktor. Bajević je bio odlučujući faktor u ponovnom rađanju kluba i petogodišnjeg plana koji je AEK vratio iz treće lige do Lige prvaka.



 šampionska pehara osvojio je Bajević kao trener AEK-a

  puta Bajević je kao  igrač vodio AEK do titule prvaka Grčke   

 titulu osvojio je Bajević kao direktor Atinjana

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.