REPREZENTATIVCI

Amer Gojak za „Avaz“: U glavi mi je samo kako doći na Euro

Često se čujem sa saigračima iz reprezentacije i osjetim kako svi misle samo jedno. To me ispunjava ponosom i daje mi dodatnu energiju. Mi to možemo učiniti

Gojak: Mi moramo misliti o sebi, o svojoj igri i onda smo najopasniji. Arhiva

Piše: Goran Šumar/Avaz.ba

6.3.2020

Zagrebački Dinamo naših Amera Gojaka i Izeta Hajrovića u derbiju 25. prvenstvenog kola pobijedio je Hajduk na Poljudu sa 2:0 i tako drugoplasiranom klubu iz Splita pobjegao čak 17 bodova. Splićani su od 40. minute igrali bez isključenoga Ardiana Ismajlija, koji je grubo srušio Mislava Oršića i zasluženo dobio drugi žuti, odnosno crveni karton.


Gojak: Bilo je teško na Poljudu, ali tamo nikada nije bilo lako. Arhiv

Ratnička utakmica

- Bilo je teško na Poljudu, ali tamo nikada nije bilo lako. Utakmica prava ratnička, borba za svaki milimetar terena u kojoj se Dinamo pokazao boljim i uspješnijim te na kraju zasluženo slavio. Ponosan sam na svoje saigrače jer smo još jednom pokazali da smo najbolji kada je najteže - rekao je Gojak u intervjuu za „Dnevni avaz“. 

Jeste li utakmicu napustili zbog povrede, s obzirom na to da ste neposredno prije izmjene dobili jedan nezgodan udarac dok ste ležali na zemlji? 

- Da, malo me nagazio suparnički igrač u duelu, ali nije ništa strašno. Da je trebalo, stisnuo bih zube i završio utakmice jer to su dvoboji u kojima se igra i s jednom nogom ako treba. Međutim, trener je procijenio da nema potrebe za rizikom pa sam izašao vani.

Pobjedom na Poljudu Dinamo je i definitivno riješio sve dileme oko titule, premda je sve bilo jasno i ranije... Hoće li Vam sada biti teško motivirati se za nastavak sezone?

- Svi smo mi sportisti koji smo naviknuti na pobjede i trijumfe. Ako smo praktički riješili naslov, onda moramo pronaći novi motiv. Recimo da sve do kraja pobijedimo ili da se uigramo za ono što nas čeka u Evropi sljedeće ljeto.

Osjeti li se u Zagrebu atmosfera predstojećeg baraža za Euro 2020?

- Ako pitate općenito, onda malo tko priča o tome jer je Hrvatska osigurala plasman na Euro. Ako pitate mene, samo o tome i mislim. Imamo dobru priliku i moramo je iskoristiti jer ovo je prilika generacije. Nismo bili pravi tokom kvalifikacija, ali dobili smo novu priliku i sada je sve na nama. Imamo klasu i možemo do kraja, odnosno Evropskog prvenstva.

Odlično se osjećam

Neugodne Irce smo dva puta pobijedili u grupi Lige nacija. Kako možemo doći do trećeg trijumfa, s obzirom na to da nam nedostaje nekoliko važnih igrača - Sead Kolašinac, Senad Lulić, Rade Krunić, a nemamo dugu klupu? 

- Gledajte, koga nema bez njega se može. Ako nema nekog igrača, zamjena će dati sve od sebe da to bude na razini koja nam treba za prolaz. Irce smo dva puta pobijedili, ali to ništa ne znači. Mi moramo misliti o sebi, o svojoj igri i onda smo najopasniji.

Jeste li zadovoljni trenutnom formom, s obzirom na to da Vas mnogi stručnjaci, uz Edina Džeku i Miralema Pjanića, ističu kao aduta „Zmajeva“ u baražu?  

- Odlično se osjećam, mislim da je iza mene dobro razdoblje. Sjajno treniram i, što je najvažnije, mentalno sam dobar i koncentriran na baraž. Često se čujem sa saigračima iz reprezentacije i osjetim kako svi misle samo jedno - doći do Eura. To me ispunjava ponosom i daje mi dodatnu energiju. Mi to možemo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.