SLUČAJ VELEŽ

Mostarski Rođeni: Svjedočimo da većina aktera iz “slučaja VAR” i danas obnaša visoke funkcije

Neregularnosti takmičenja u organizaciji istog su već više puta bili pod lupom UEFA-e, kao i domaćih pravosudnih organa

Mostarski Rođeni: Do sada se Tužilaštvo BiH, kao I Sud BiH, već u više navrata bavilo nečasnim radnjama unutar NSBiH. UG Mostarski Rođeni

Piše: M. Smajkić

24.9.2021

Svjedočimo već decenijama javašluku i kriminalu unutar Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, kao I u sudijskoj organizaciji istog, piše u današnjem saopćenju iz Udruženja građana Mostarski Rođeni, koje prenosimo u cijelosti: 

- Neregularnosti takmičenja u organizaciji istog su već više puta bili pod lupom UEFA-e, kao i domaćih pravosudnih organa.


Slučaj VAR

Do sada se Tužilaštvo BiH, kao I Sud BiH, već u više navrata bavilo nečasnim radnjama unutar F/NSBiH, te je napomenimo javnost kao ishod jedne od istraga “PREDMET UŠANOVIĆ I DRUGI” rezultiralo optužbom za čelne ljude u F/NSBiH. Optužnica, između ostalog, navodi da su optuženi Munib Ušanović, u funkciji generalnog sekretara Nogometnog saveza BiH i Miodrag Kureš, u funkciji sekretara za finansije i marketing Nogometnog saveza BiH u periodu od 1. januara 2001. do 30. septembra 2006. godine, izbjegli plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga, poreza na plate i poreza na doprinose i tako oštetili budžet Federacije Bosne i Hercegovine u značajnom iznosu. Isti su na kraju sudskog postupka osuđeni na jedinstvene zatvorske kazne u trajanju od četiri godine.

Smjenom Ušanovića I njegovih jataka, dolazi do normalizacije unutar F/NSBiH, međutim, izgleda, ne tako dugo.

Slučaj VAR

Državna agencija za istragu i zaštitu 11. novembra 2019. godine Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, dostavila je izvještaj o postojanju osnovane sumnje o počinjenom krivičnom djelu “Organizovani kriminal” iz člana 250. KZ BiH, “Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja” iz člana 383. KZ FBiH, a u vezi sa krivičnim djelom “Primanja dara i drugih oblika koristi” iz člana 380. KZ FBiH, počinjena od lica: Vladimir Dominković, predsjednik Komisije za sudije i suđenje Nogometnog saveza Federacije BiH, Ante Blješko, član Komisije za sudije i suđenje NS FBiH, Ilija Živković, sudija A liste Prve lige FBiH, Kenan Bajraktarević, sudija A liste Prve lige FBiH i Fuad Zahirović, posmatrač suđenja Prve lige FBiH.

Također, 13. novembra Tužilaštvu BiH je dostavljen izvještaj postojanja osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima “Organizovani kriminal” iz člana 250. KZ BiH, “Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja” iz člana 383. KZ FBiH, a u vezi sa krivičnim djelom “Primanje dara i drugih oblika koristi” iz člana 380. KZ FBiH, počinje od lica: Marka Brozovića, Maria Grgića, Josipa Vorgića i Filipa Jarića, sudija B liste Prve lige FBiH.

Kroz primjenu posebnih istražnih radnji iz člana 116. stava 2 tačke a) “Nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija”, tačke d) “Tajno praćenje i tehničko snimanje osoba,transportnih sredstava i predmeta koji stoje u vezi s njima”, sprovođenih u predmetu Suda BiH broj S1 2K 032163 19 Krn i predmeta Tužilaštva BiH broj T20 0 KTO 0016173 19, došlo se do saznanja da su službena lica koristila razne usluge, u vidu uzimanja novčanih nagrada za način suđenja u korist konkretnih klubova, na račun i o trošku njih konzumirali hranu i piće, te koristili smještaj, koji su im plaćeni od predstavnika klubova.

Radi se o sljedećim službenim osobama Nogometnog saveza Federacije BiH: Darko Gedžić, Azem Karić, Haris Halkić, Haris Poprženović, Mirza Kazalagić (svi sudije A liste Prve lige FBiH), Edin Zijakić, Adi Šabić, Sahib Smriko, Emir Delić, Edin Redžović (sudije B liste Prve lige FBiH), Anto Kobaš, Esad Kudelić, Renato Buhić (delegati), Niko Lacić i Salem Kundo (posmatrači).

Članovi Nogometnog saveza FBiH – Irfan Durić, predsjednik Izvršnog odbora NS FBiH, Eldin Baković, generalni sekretar NS FBiH, Naim Basara, dopredsjednik Takmičarske komisije NS FBiH i Osman Bačinović, komesar za sudije i suđenje Druge lige Centar, na način da su ishodovali napredovanje sudija i delegata bez obzira na njihovu uspješnost i plasman na listama.

Također, Armin Kukić iz Bugojna, sudija A liste, koji je novac davao Harizu Đelilbašiću, komesaru za sudije i suđenje u sezoni 2018/2019, za napredovanje na listi sudija. Muhamed Berberović iz Cazina, koji je putem Harisa Poprženovića, utjecao na ishod rezultata u korist NK Jedinstvo.

Podignuta je optužnica za koruptivna kaznena djela u predmetu kodnog naziva “Var” za organizirani kriminal, primanje mita, dara ili drugih oblika koristi radi namještanja nogometnih utakmica, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo će u postupku tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženih, te zabranu obnašanja poziva, djelatnosti i bilo kakvih dužnosti u nogometnim i takmičarskim savezima u BiH u trajanju od pet godina. Tužilaštvo Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv: Vladimira Dominkovića, rođenog 1967. godine u Orašju, optužen u svojstvu odgovorne osobe u Nogometnom savezu Federacije BiH i predsjednika Komisije za suce i suđenje Nogometnog saveza FBiH. Ilije Živkovića, rođenog 1981. godine u Brčkom, optužen u svojstvu odgovorne osobe u Nogometnom savezu Federacije BiH i fudbalskog suca A liste Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine, u Prvoj ligi Federacije BiH, za takmičarsku sezonu 2019./2020. Kenana Bajraktarevića, rođenog 1984. godine u Brčkom, optužen u svojstvu odgovorne osobe u Nogometnomsavezu Federacije BiH i fudbalskog suca A liste Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine, u Prvoj ligi Federacije BiH, za takmičarsku sezonu 2019./2020.


Organizovani kriminal

Optuženi se terete da su, u drugoj polovici 2019. godine, optuženi Dominković, organizirao skupinu za organizirani kriminal, u smislu članka 1. stavak 22. Kaznenog zakona BiH, radi počinjenja kaznenih djela primanja mita i primanja dara ili drugih oblika koristi, kojoj su pristupili ostali optuženi, radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi. U optužnici se navodi, da je optuženi Dominković, kao ovlaštena osoba, delegirao optužene Živkovića i Bajraktarevića za suce na određenim nogometnim utakmicama Prve lige Federacije BiH, nakon čega su od uprava i predstavnika nogometnih klubova zahtjevali i primili dar u vidu novčanih iznosa od najmanje 3000 KM pa do skoro 7000 KM po utakmici, kako bi zauzvratutjecali na ishod utakmica, a potom nezakonitu imovinsku korist međusobno djelili.

Detaljno provedenom istragom policijskih djelatnika SIPA pod nadzorom tužitelja Tužiteljstva BiH, prikupljenim dokazima su zadokumentirana najmanje dva slučaja preuzimanja novca od strane optuženih, na području Čapljine i Doboja, za ishode utakmica koje su se igrale u Gabeli i Tešnju. Optuženi se terete za kaznena djela Organizirani kriminal iz članka 250. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine u svezi sa kaznenim djelom -Primanje dara i drugih oblika koristi iz članka 380. KZ FBiH i kaznenim djelom-Primanje mita iz članka 319. KZ RS.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svjedoka i stručnih vještaka i prezentiranjem više desetina materijalnih dokaza. U okviru postupka, tražit će se oduzimanje nezakonite imovinske koristi od optuženih, te zabrana obnašanja poziva, djelatnosti i bilo kakvih dužnosti u nogometnim i takmičarskim savezima u BiH u trajanju od pet godina. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH. Svjedočimo da većina aktera iz “SLUČAJA VAR” i danas obnaša visoke funkcije, istakli su iz UG Mostarski Rođeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.