LIGA NACIJA

Piksi Stojković: Ne tražim alibi, iako su viđena dva potpuno različita poluvremena

Ulasci igrača s klupe doprinijeli su promjeni ritma i protoku lopte, samo da je bio i završni pas, rekao je selektor reprezentacije Srbije

Dragan Stojković. Arhiva

G. Š.

3.6.2022

Godina 2021. bila je savršena za naše istočne komšije. Ova 2022. je, bar zasad - kako analiziraju srbijanski mediji, zabrinjavajuća. Izgubila je reprezentacije Srbija meč na Parkenu prije tri mjeseca i tad se pričalo da niko ne bi trebalo da pali almar zbog toga što je u pitanju bio duel prijateljskog karaktera sa Danskom, ali poslije 0:1 u sudaru sa Norveškom na početku Lige nacija djeluje da su, možda, nagriženi temelji na kojima je izboren plasman na Mundijal 2022.


Napadački fudbal

Upada u oči - tim koji je njegovao napadački fudbal nije dao gol u prve dvije utakmice kalendarske godine.

- Ispada tako... Nadam se da ćemo dati gol kad bude bilo najpotrebnije - djeluje mirno selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi. 

- Uradili smo sve što je do nas, pogotovo kad smo u drugom dijelu osvježili napad. Djelovalo je to dobro, jedino je nedostajao pogodak. Ulasci igrača s klupe doprinijeli su promjeni ritma i protoku lopte, samo da je bio i završni pas.

Nijednim gestom glavnokomandujući reprezentacije Srbije nije želio da se skriva iza činjenice da su njegovi izabranici imali naporne sezone u klubovima i da je početak ovog takmičenja spakovan tako da se odirgaju četiri meča u deset dana.

- Saglasan sam da se igrači osjećaju umorno, da im je sezona bila teška, da su odigrali mnogo utakmica. Neprijatno je kad se izgubi, ali nije nikava tragedija. Poraz nismo zaslužili. Neriješen rezultat je bio najrealniji. To je fudbal. Ne tražim alibi, iako su viđena dva potpuno različtita poluvremena. U prvih 45 minuta smo djeloval dosta umorno, a Norveška daleko svježije, dok smo u drugom bili bolji, imali dominaciju, stvarali šanse, probijali po obje strane... Raduje me pozitivna reakcija kod igrača, željeli su da dođu do gola.

Nisu uspjeli, što je uticalo i na primjetnu nervozu.

- Ne znam kako je sa strane izgledalo, ali postojala je velika želja da se dođe do gola. Možda su ih neke odluke (sudija - op. a.) natjerale da budu malo nervozniji. Generalno bi pas igra mogla da bude bolja, mnogo smo lakih loptu gubili u prvih 45 minuta. Htjeli smo, bili blizu, ali lopta nije htjela u mrežu - analizira Piksi.


Taj cilj i dalje stoji ispred nas

Ovakvim ishodom premijere umanjene su šanse za prvom mjesto, ali i dalje postoje i njega se selektor ne odriče.

- Taj cilj i dalje stoji ispred nas. Nećemo se predavati, bez obzira na rezultatski loš početak. Ima i revanš u Norveškoj. Moramo na svakoj utakmici da pužimo igru iz drugog poluvremena i nadamo se boljoj realizaciji. Nije tragedija izgubiti, trabalo bi ostati pozitivan, vjerovati i gajiti napadački fudbal. Uz malo više sreće, očekujem da postignemo koji gol. Nekad utakmice znaju da budu čudne, da stovorite „milion“ šansi i izgubite. Nismo zaslužili poraz, ali prihvatamo činjenicu da je 1:0 za Norvešku i okrećemo se Sloveniji.

Iako je Srbija autoritativno izborila plasman na Mundijal, a u červrtak uveče je prvi put od meča u Lisabonu igrala pred domaćom publikom, posjeta na tribinama stadiona „Rajko Mitić“ bila je skromna. O tome je govorio i Aleksandar Mitrović.

- Svi smo možda očekivali veći broj gledalaca. Hvala ljudima koji su došli da nas podrže. Nisam čuo nijedan zvižduk, niti je bilo potrebe za negadovanjem. Naše je da se dokazujemo, a navijači će odlučiti hoće li dolaziti da nas gledaju ili ne, zaključio je Stojković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.