BIVŠI REPREZENTATIVAC

Skaut Osijeka Almir Turković za "Avaz": Ako se uskoro ne stvore bolji uslovi, bh. klubovi trebaju preći na amaterski fudbal

Hrvatska prva liga postala je zanimljivija otkako se i Osijek nametnuo kao ozbiljan konkurent u borbi za vrh tabele, ističe Turković

Turković je ostavio dubok trag na Koševu. NK OSIJEK

Piše: M. Kadić

11.7.2022

Bivši reprezentativac BiH i legendarni fudbaler Sarajeva, Hajduka i Osijeka, a koji je igrao još u Zadru, Cerezu iz Osake, Tigresu i Vorvarcu, Almir Turković, početkom ove godine dobio je ulogu skauta u NK Osijek koji posljednjih nekoliko sezona igra sve važniju ulogu u hrvatskom fudbalu.

Osijek, koji je postao konkurentan Dinamu i Hajduku u borbi za naslov prvaka, počeo je ostavljati dubok trag i u evropskim takmičenjima, a ekipu odlično predvodi Nenad Bjelica, bivši uspješni trener Dinama.

U razgovoru za portal "Avaza" popularni Zeka govorio je u svom angažmanu u Osijeku, hrvatskom i bh. klupskom fudbalu, FK Sarajevo, skautingu igrača...

Osijek je postao konstantno konkurentan Dinamu, Hajduku, Rijeci... koji posljednjih godina uglavnom vode glavnu riječ u hrvatskom fudbalu.  Osijek se razvija kao klub, ima puno igrača pod svojim radarom, puno igrača pod ugovorom, a ima i dosta igrača koji nam se nude. Pratimo ih redovno, tržište je zaista ogromno. Ja, Ivo Smoje i Damir Vuica izabrani smo za skaute za prvi tim i pokušavamo da svoj posao odradimo na što višem nivou, kaže Turković.

Jača konkurencija

Hrvatska prva liga postala je zanimljivija otkako se i Osijek nametnuo kao ozbiljan konkurent s čim se slaže i Turković.

- Klub se digao na nivo da se do zadnjeg kola bori za naslov prvaka. Vidjeli ste koliko je ova posljednja sezona bila uzbudljiva. Ljudi ulažu u uslove i terene, i to se odmah osjeti. To je ono što očekujem i kod nas da krene, a evo čujem da će se u četiri – pet terena, u Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli, ozbiljno uložiti, kaže naš sagovornik.

- U narednoj sezoni 1. HNL-a očekujem da se uz četvorku Dinamo – Hajduk – Rijeka – Osijek, u borbu za vrh uključe i Gorica, Lokomotiva.. . Svako svakoga može pobijediti, to je karakteristika hrvatske lige. Osijek će se ponovo uključiti u borbu za naslov, u to sam siguran, dodao je nekadašnji miljenik "Hordi zla".

Kaže kako se polako već navikava na posao skauta koji nije nimalo lagan.

- Ja imama ugovor sa klubom i nisam obavezan da budem u Osijeku ili nekom drugom mjestu fiksiran, nego dobijem zadatke, gdje ću i kada biti, ali uglavnom sam na relaciji Sarajevo – Osijek. Imamo program preko kojeg pratimo mlade igrače po cijelom svijetu. Tako da možemo pratiti i igrače u BiH, gdje imamo neke nama zanimljive fudbalere, kaže Turković, koji na pitanje o FK Sarajevo, kaže kako "nije mnogo u toku aktuelnih dešavanja na Koševu".

Očekuje prolaz dalje

Tokom poređenja klupskog fudbala u Hrvatskoj i BiH, Turković je ogorčen na slaba ulaganja u bh. fudbalske lige pogotovo onu najjaču, Premijer ligu.

- Mislim da naša liga uglavnom zbog uslova nikome nije zanimljiva, niko nas ne prati, a i slabo stvaramo kvalitetne igrače jer nemamo terene za to. Bh. fudbal mora ići na viši nivo. Ako će ovako ostati onda neka se kompletan klupski bh. fudbal prebaci na amaterski nivo, ili neka se uloži i počne igrati ozbiljan fudbal. Trećeg nema, ističe naš sagovornik.

Osijek uskoro igra duel Konferencijske lige protiv kazahstanskog Kizilzara.

- Protiv tima iz Kazahstana očekujem prolaz Osijeka. Bolje je što se prva igra u gostima, a revanš na našem stadionu, zaključio je Turković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.