SPORT I BIZNIS

Novi vlasnik Čelzija ulaže u klub 800 miliona funti

"Financial Times", jedan od najuglednijih ekonomskih časopisa na svijetu donosi priču koja ima djelovanje u pozadini svih poslova novih operativaca kluba u zapadnom dijelu Londona

Novac će biti uložen i za proširenje Stemford Bridža. Arhiva

G. Š.

22.7.2022

Da novi vlasnici engleskog premijerligaša Čelzija misle ozbiljno, pokazali su prve sedmice prijelaznog roka. U njemu su već dovedeni Kalidou Kulibali (Koulibaly) iz Napolija i Rahima Sterling (Raheem), bivša "sedmica" Mančester sitija. To sigurno neće biti sve, jer spominju se u kontekstu prelaska na Stamford Bridge još brojni vrhunski igrači, a bit će i još odlazaka, kao i do sada (Rudiger, Christensen, Lukaku...).


Velika ulaganja

"Financial Times", jedan od najuglednijih ekonomskih časopisa na svijetu donosi priču koja ima djelovanje u pozadini svih poslova novih operativaca kluba u zapadnom dijelu Londona. Poznato je da je 30. maja ove godine zaključena transakcija u kojoj je američki multimilijarder Tod Boli (Todd Boehly) sa svojim saradnicima kupio Čelzi za ukupno 4,25 milijardi funti. Od toga je 2,5 milijardi iznosila samo cijena procesa, a dodatnih 1.75 milijardi predstavlja obvezu kod ulaganja u klub, igrače, trenere, akademiju, stadion...

No, ono što je novo u čitavoj priči je da se Bolijev konzorcij "Clearlake Capital" odlučio na veliko ulaganje. Ukupno 800 milioa funti raznih kredita i zajmova podigli su američki vlasnici Čelzija kako bi kompletno restrukturirali klupsko poslovanje. Od toga je, prema "Financial Timesu", 300 miliona podignuto kroz kreditna zaduženja, a još pola milijarde funti klub je dobio putem dugoročnih zajmova.

Taj će novac biti uložen u proširenje Stemford Bridža, u prvom redu, ali i kako bi se dodatno poboljšala financijska "krvna slika" kluba. Taj model nije novost u svijetu koji povezuje fudbal i visoki biznis, na sličan način prije godinu dana je reagirala i uprava Mančester sitija kada je podigla 650 miliona funti na tržištu kapitala.


Kadrovska križaljka

U Čelziju će, pretpostavlja se, od 1. avgusta stići Tom Glik (Glick). Sportski je to operativac s dugogodišnjim iskustvom, blizak vlasnicima koji će biti unovačen na mjestu šefa sportske operative "Plavaca". Bit će odgovoran za komercijalnu strategiju, rast prihoda i angažman oko navijača pa će tako Čelzi pojačati odnose s navijačkom bazom širom svijeta. Nadalje, u klubu još nema sportskog direktora, formalnog nasljednika u funkcijama Petra Čecha, bivšeg tehničkog direktora i Marine Granovskaje, nekadašnje direktorice i prve saradnice bivšeg vlasnika Romana Abramoviča u Čelziju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.