NASLJEDNIK STARČEVIĆA

Igor Janković, novi selektor U-21 reprezentacije BiH, za "Avaz": Želim promijeniti neke stvari

Mislim da imam dovoljno energije i iskustva da napravimo jedan iskorak

Janković: Nisam došao tu da budem na istom. N/FS BiH

Piše: A. Vatreš

5.9.2022

Fudbalski savez BiH je na nedavnoj sjednici Izvršnog odbora imenovao nasljednika Slobodana Starčevića na klupi naše U-21 reprezentacije.

Prilika je ukazana Igoru Jankoviću (40), nekadašnjem asistentu u našem A timu, koji je u prethodnih nešto više od godinu dana obavljao posao selektora U-15 selekcije.

Kruna rada

- Ovo je otprilike neka kruna mog dosadašnjeg rada – rekao je Janković za "Dnevni avaz" i dodao:

- Moramo biti realni. Mi svake godine po rejtingu reprezentacije dobijemo dvije-tri reprezentacije koje su infrastukturalno i ligama puno ispred nas. Uzmimo samo reprezentaciju Italije koja je bila jedan od konkurenata mog prethodnika Slobodan Starčevića u prošlim kvalifikacijama. Njima 95 posto igrača igra Seriju A. Nije to nimalo jednostavno izboriti se za neki plasman. Naravno da nisam došao tu da budem na istom. Želim da promijenim neke stvari oko same ekipe i da pokušamo nešto novo. Mislim da imam dovoljno energije i iskustva da napravimo jedan iskorak.

Jankovićev cilj je osvježiti reprezentaciju s nekoliko novih igrača.

- Kada napravite iskorak u kvalifikacionom ciklusu, samim tim dobijate kvalitetne igrače u ekipi i oni dolaze do seniora. Ono što je potrebno uraditi u ovom momentu je napraviti jednu bazu i filter igrača koji su već bili u repezentaciji i pokušati osvježiti tim s pet-šest igrača koji su naših korijena, a koji „igraju“ za druge evropske reprezentacije, da ih privolimo da igraju za našu zemlju. Samim tim bi dobili jedan dodatni kvalitet u reprezentaciji i sigurno jednu jaču konkurenciju, koja bi vodila ka ozbiljnijem radu i boljem rezultatu – istakao je Janković.

Bonus igrači

Ukazao je i na problem "bonus igrača", koji nam sužava broj potencijalnih kandidata za tim.

- Dosta mladih igrača igraju za svoje klubove, imaju minutažu i to je ono što raduje. Problem je to pravilo "bonus igrača", jer nama ove godine igrači 2001. godište koji se u Premijer ligi BiH vode kao igrači do 21 godine nemaju pravo nastupa. Da nam je spuštena ta ljestvica na 2002., vjerovatno bi imali još nekih desetak mladih igrača. U ovom kvalifikacionom ciklusu igrači do 21 godine su igrači godišta 2002./2003., dok je u našem Savezu još uvijek vezano 2001. Oni imaju 20, 21 godinu, ali nama su još uvijek "bonus igrači", što nam ništa ne znači, jer ih ne možemo koristiti zbog njihovog godišta. Primjer je Dal Varešanović koji je standardan i odlično igra u svojoj ekipi, a kod nas je "bonus igrač" i ne možemo ga koristiti. Tu bi dobili jedan dodatni kvalitet, odnosno veći filter i veći broj igrača na koje bi pao taj neki odabir – pojasnio je Janković.

Rješenje bi bilo spuštanje te ljestvice godišta.

- Mi bi unutar Saveza trebali napraviti neki prijedlog da spustimo to godište za jednu godinu jer samim tim dobijamo veći broj mladih igrača i veći filter igrača za reprezentaciju – naglasio je Janković.

Dedić i Bašić

Okosnica Jankovićeve ekipe trebali bi biti igrači koji nastupaju u inostranstvu.

- Ne volim isticati igrače, ali sigurno da bi neki igrači koji igraju na internacionalnom nivou poput Amara Dedića i Ivana Bašića trebali biti okosnica ekipe. Oni će sigurno biti zanimljivi i A selekciji, tako da ćemo vidjeti da li ćemo uopće moći na njih računati – kazao je Janković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.