STRUČNJACI

Rusmir Cviko za "Avaz": U Kuvajtu je teško motivisati fudbalere

Malo je nezgodno što se Svjetsko prvenstvo igra u ovom terminu, ali ne možemo mi protiv FIFA-e i UEFA-e, poručio je trener Al-Arabija

Cviko: Cviko: Opet je pozitivna atmosfera oko kluba, predsjednik je zadovoljan, kao i navijači. FACEBOOK

Piše: A. Vatreš

15.11.2022

Bh. fudbalski stručnjak Rusmir Cviko (50) krajem septembra došao je na klupu jednog od najtrofejnijih azijskih klubova, kuvajtskog Al-Arabija, kojeg je za vrlo kratak period od borbe za opstanak doveo do vrha tabele.

Otkako je došao ovaj klub ne zna za poraz. Ostvario je šest pobjeda, od čega četiri u prvenstvu, a posljednja u nizu došla je u najvećem kuvajtskom derbiju protiv Al Kadsije.

Posložili stvari

- Kada smo došli našli smo ekipu u nekom nezavidnom položaju što se tiče rezultata. Imali su neki niz gdje nisu devet utakmica pobijedili. Posložili smo malo neke stvari, motivisali ekipu i podigli se rezutlatski. Sada se sve vratilo u normalu. Ipak je ovo najbolji i najveći klub na ovim prostorima, imaju 52. raznorazne titule, od toga su 17 puta bili prvaci države – naglasio je Cviko, s kojim u stručnom štabu rade Edin Prljača i Elvis Karić.

Posljednja pobjeda u nizu došla je u najvećem derbiju protiv Al Kadsije.

- Oni su odmah postavili visoke ljestvice. Sada nam slijedi neka mala pauza, pa nastavljamo takmičenje kroz kup. Ovdje imamo tri kupa. Očekuje nas zgusnut raspored, a do kraja marta bi trebali odigrati nekih 20-ak minuta.

Cviko, Prljača i Karić na radnom mjestu. FACEBOOK

Za Cviku ovo nije prvo iskustvo u Aziji, s obzirom da je ranije radio u Kini. Međutim, kako kaže, rad u ovim zemljama je drugačiji.

- Drugačiji su tipovi igrača, drugačiji način rada. Ovdje su prebogati ljudi. Kuvajt je među pet najbogatijih zemalja na svijetu. Šeici drugačije razmišljaju o fudbalu. U Kini imate milijardu i po stanovnika i tamo svi žele da postanu fudbaleri. Ovdje ih je teško motivisati, finansijski su dobro obezbijeđeni, ali smo našli neki način. Neko novo radno iskustvo za mene, novo podneblje, klimatska prilagođavanja... U svakom slučaju pozitivan šok i za ekipu i za nas trenere – naglasio je Cviko.

Dobri rezultati koje je Cviko ostvario nisu prošli nezapaženo.

- Imamo pet reprezentativaca stranaca, šest mojih reprezentativaca koji igraju za Kuvajt, sada su dobili pozive. To je klub koji je uvijek u vrhu i koji poslije dužeg vremena daje najviše reprezentativaca. Opet je pozitivna atmosfera oko kluba, predsjednik je zadovoljan, kao i navijači – otkrio je Cviko.

Podrška Belgiji

I dok u velikoj većini država slijedi pauza zbog Svjetskog prvenstva u Kataru (20. novembar – 18. decembar), u Kuvajtu će se igrati fudbal.

- I kod nas će tu biti nekih trzavica. Mi ćemo vjerovatno nastaviti s radom. Malo je to nelogično ispalo sve, zna se kada se igra Svjetsko prvenstvo. Izašlo se u susret Kataru, ali razumljivo. Teško bi bilo ovdje igrati u ljetnom periodu, velike su vrućine. Vidim da je gužva i za avionske karte. Katar nije puno daleko odavde. Malo je nezgodno što su to u ovom momentu ubacili, ali ne možemo mi protiv FIFA-e i UEFA-e. Oni određuju zakone – istakao je Cviko.

Kazao je kako će pokušati otići do Katara da pogleda neku utakmicu.

- Kad ste u profesionalnim fudbalskim vodama onda trebate pratiti zbivanja i u našem i u inostranom fudbalu. Svjetsko prvenstvo je najveći fudbalski događaj. Naravno da ću pratiti i pokušat ću otići pogledati neku utakmicu, sve zavisi od našeg rapsoreda ovdje.

Na Mundijalu je teško prognozirati favorite, no Cviko zna za koju će selekciju navijati.

- To je turnir gdje Nijemci igraju standardno dobro i uvijek su u vrhu. Imate i Francuze koji su uvijek ozbiljni. Pitanje je šta mogu Argentina i Brazil... Pošto imam i belgijsko državljanstvo, recimo da ću navijati za Belgiju – poručio je Cviko.

Željini rezultati iznad očekivanja

Neizbježna tema u razgovoru s Cvikom je FK Željezničar. Ovosezonski rezultati “Plavih” su ga pozitivno iznenadili i smatra da su iznad očekivanja.

- Treba čestitati i ekipi i stručnom štabu, ljudima u klubu i oko kluba. Mislim da su napravili strašno dobar rezultat u odnosu na to kakva je trenutna situacija. Nadam se da će ostati na ovom kolosijeku. Ne znam šta se sve može izdogađati do kraja. Želim im sve najbolje i da finansijska kriza bude prebrođena. Rezultatski već ide kako treba – rekao je Cviko.

3

puta Cviko je izabran za trenera kola u kuvajtskoj Premijer ligi, gdje je njegov tim drugi na tabeli s 16 bodova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.