MUNDIJAL 2022.

Afričke reprezentacije će prvi put u historiji svjetskih prvenstava voditi domaći stručnjaci

U Kataru s pet predstavnika

Aliju Sise, selektor Senegala. TWITTER

A. V.

17.11.2022

Afričke reprezentacije će prvi put u historiji na nekom svjetskom prvenstvu voditi domaći stručnjaci.

Afriku će na SP-u u Kataru predstavljati pet reprezentacija - Kamerun, Gana, Maroko, Senegal i Tunis i svih pet vodit će domaći stručnjaci.

Maroko vodi Valid Regragui (Walid Regragui, 47), na klupi Kameruna sjedi Rigobert Song (46), senegalski selektor je Aliju Sise (Aliou Cisse, 46), Ganu predvodi Oto Ado (Otto Addo, 47), a Tunis Džalel Kadri (Jalel, 50).

Prethodno su afričke momčadi na Svjetskom prvenstvu većinom vodili treneri iz Evrope ili Latinske Amerike.

Primjerice 2010. godine, kada je Afrika imala šest momčadi na Mundijalu (Južna Afrika, Alžir, Kamerun, Gana, Obala Bjelokosti, Nigerija) samo je Alžir vodio domaći trener, dok je na SP 1998. svih pet afričkih predstavnika imalo Evropljane na čelu.

Sklonost trenerima izvan kontinenta bila je norma desetljećima, kako u nacionalnim momčadima tako i na klupskoj razini, no to je trend koji se sada snažno propitkuje.

- Nešto se događa na razini trenera na afričkom kontinentu - rekao je Aliju Sise, koji vodi Senegal na drugo uzastopno Svjetsko prvenstvo.

- Naš san je da se afrička stručnost također cijeni, da ljudi shvate da u Africi ima jako dobrih trenera - dodao je Sise.

Promjena stava uslijedila je nakon uspjeha afričkih trenera u kontinentalnim takmičenjima posljednjih godina. Posljednja dva Afrička kupa nacija osvojile su momčadi s Afrikancem na čelu, Sise je predvodio Senegal do naslova 2021. godine, a Džamel Belmadi (Jamel) Alžir 2019.

Maroko je imenovao bivšeg reprezentativca Valida Regraguija na selektorsko mjesto prije dva mjeseca nakon što je odveo Vidad Kazablanku do uspjeha u Ligi prvaka u maju.

Regragui je naslijedio BiH stručnjaka Vahida Halilhodžića koji je u avgustu dobio otkaz nakon sukoba s glavnim zvijezdama ekipe Hakimom Ziješom (Ziyjech) i Nusairom Mazrauijem (Noussair Mazraoui).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.