MUNDIJAL 2022.

Faruk Hadžibegić iz Pariza za "Avaz": Francuzi nikad nisu bili veći optimisti

Marokanci su u pozitivnoj dinamici, mislim da mogu napraviti nešto veliko, rekao je naš fudbalski stručnjak

Hadžibegić: Maroko će u najmanju ruku biti “tvrd orah”. TWITTER

Piše: G. Šumar

10.12.2022

Naš fudbalski stručnjak s “privremenom” pariskom adresom Faruk Hadžibegić (65) u subotnjim četvrtfinalnim utakmicama Svjetskog prvenstva Maroko – Portugal (16 sati) i Engleska – Francuska (20) tipuje na "Lavove Atlasa" i "Trikolore".

Potvrda titule

- Francuzi, ne samo po procjenama ovdašnjih, ali i većine svjetskih medija, nego i njihovim izjavama, došli su na Svjetsko prvenstvo da potvrde titulu prvaka. Za njih je sve osim finala, odnosno osvojenog trofeja, neuspjeh. Možda bi nekako prihvatili samo da budu drugi iza Brazila, konstatira Hadžibegić i dodaje:

- Pored toga traže i misle da će najbolji strijelac Mundijala biti Kilijan Mbape (Kylian Mbappe), koji bi trebao biti proglašen i za najboljeg igrača. To bi, uz pomenutu titulu, zadovoljilo njihove apetite. Inače, nikada se u francuskom fudbalu nije dogodilo da su ovoliki optimisti. Stvarno imaju dobru ekipu, san snova.

Na pitanje mogu li ih već u subotu ugroziti opasni Englezi, nekadašnji selektor naše reprezentacije je odgovorio:

- U nokaut-fazi se svašta može dogoditi... Međutim, smatram da Francuzi imaju više igračkog kvaliteta od Engleza, koja je iskusna reprezentacija. "Gordi Albion" zna igrati na velikim takmičenjima, ali ja mislim da su "Trikolori" bliži pobjedi - analizira Hadžibegić.

Slučaj “Ronaldo”

Kada je u pitanju duel Maroko – Portugal, legenda kluba s Koševa tipuje na “Lavove Atlasa”.

- Marokanci su u pozitivnoj dinamici. Mislim da mogu napraviti nešto veliko, isto kao što su eliminirali Španiju. Ipak, Portugal je jako ozbiljna ekipa, iako sam se malo zabrinuo oko slučaja "Ronaldo" – je li se posvađao sa selektorom... U svakom slučaju, Portugalci su respektabilna reprezentacija – zaključio je Hadžibegić.

Životna utakmica

Portugal je protiv Švicaraca pokazao pravu snagu.

- Da, oni su više nego ozbiljna reprezentacija. Portugalci su odlični, ali Marokanci, kako su mogli eliminitati Špance, mogu i subotnjeg protivnika. Portugal je favorit, ali ja mislim da će Maroko proći dalje. Ipak, Marokancima je ovo životna utakmica, a Portugalci su često na velikim utakmicama. Maroko će u najmanju ruku biti “tvrd orah” – rekao je Hadžibegić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.