MUNDIJAL 2022.

Asmir Begović za "Avaz": Ščesni je po doprinosu ekipi ispred ostalih golmana na SP

Očekujem čvsto finale s malo golova i puno opreza na obje strane, smatra čuvar mreže Evertona

Asmir Begović. FACEBOOK

Piše: A. Vatreš

17.12.2022

Čuvar mreže Evertona i nekadašnja "jedinica" reprezentacije BiH, Asmir Begović (35), za portal "Avaza" govorio je o tekućem Svjetskom prvenstvu u Kataru i finalu između Argentine i Francuske koje nas očekuje u nedjelju.

Izjednačen turnir

Za titulu svjetskog prvaka borit će se Argentina i Francuska. Da li ste očekivali ove dvije selekcije u finalu i kakve su važe prognoze?

- Prije turnira smo znali da će biti izjednačen. Ekipe nisu imali previše vremena za pripreme, puno toga se radi na improvizaciju i na individualnost. Ove dvije ekipe imaju sjajne individualce i uz nekoliko drugih ekipa svakako su bili favoriti da dođu do finala. Ja očekujem čvrstu utakmicu s malo golova, malo preuzimanja rizika i puno opreza na obje strane – rekao je Begović.

Ujedno je to borba Lionela Mesija (Messi) i Kilijana Mbapea (Kylian Mbappe) za dva važna individualna priznanja – Zlatnu loptu i Zlatnu kopačku. Ko je bliži tome?

- To je jako teško reći, radi se o dva vrhunska igrača, dva igrača svjetske klase. Mesi više nije na svom vrhuncu, obzirom na svoje godine, ali to što je i u takvoj situaciji napravio na ovom Svjetskom prvenstvu samo potvrđuje o kakvom se igraču radi. S druge strane, Mbape je, da tako kažem, predvodnik nove generacije vrhunskih igrača, neko ko bi mogao vladati svjetskim fudbalom još jako dugo. Naravno, puno će zavisiti od ishoda finala, pogotovo kada je najbolji strijelac u pitanju.


Asmir Begović. FACEBOOK

U susretu za treće mjesto sastat će se Hrvatska i Maroko. Hrvati već imaju jednu bronzu, dok će Marokanci igrati za prvu medalju u svojoj historiji. Ko će imati veći motiv?

- Ne vjerujem da će bilo kojoj od te dvije ekipe nedostajati motiva. Mislim da je više pitanje energije i emotivne istrošenosti. Možda je Hrvatska tu u maloj prednosti, jer ima iskustvo igranja u ovoj fazi takmičenja, obzirom da je i prije četiri godine došla do finala. Radi se o dvije ekipe kojima bronza znači jako puno, tako da očekujem da i jedni i drugi budu maksimalno motivisani, ali da pobijedi svježija ekipa.


Katastrofa Njemačke

Kako gledate na izvedbe golmana na Mundijalu i ko prema vama zaslužuje Zlatnu rukavicu?

- Problem za ovakav izbor na turniru je što dosta zavisi od rezultata i kako daleko je ekipa došla, pa većinom Zlatnu rukavicu osvajaju golmani iz top tri ekipe. Ali po meni je važniji generalni doprinos ekipi u utakmicama, a mislim da je tu ispred ostalih bio Vojćeh Ščesni (Wojciech Szczęsny). Realno je bio najbolji igrač svoje ekipe, koja je napravila solidan rezultat, ustvari bio je iznad nivoa ekipe i gotovo ih dovukao do osmine finala. Sve je utakmice odigrao dobro i na mene je ostavio najpozitivniji utisak. Naravno, golmani koji su došli do polufinala odradili su odličan posao, pogotovo neki od njih kada su penali u pitanju.

Mundijal u Kataru donio je mnoštvo iznenađenja. Maroko je po mnogima najpozitivnije. Za koga bi se moglo reći da je najveće razočaranje?

- Svjetsko prvenstvo je takvo takmičenje da utisak često ovisi o percepciji i očekivanjima prije turnira. Ako pričamo o samoj kvaliteti igre, onda je bilo nekoliko reprezentacija koje su me razočarale, ali su bez obzira na to napravile solidan rezultat i nisam siguran da spadaju u ovu kategoriju. Na kraju ipak mislim da je najviše podbacila Njemačka. Imaju kvalitet, imaju i kontinuitet rada, dobar sistem, ali očito da nešto fali u samoj ekipi. Nisu izašli iz grupe drugi put zaredom i to je za takvu zemlju po meni katastrofa – zaključio je Begović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.