NAŠI ZMAJEVI

Gdje su i šta rade zaboravljeni asovi: Zašto je Hibić daleko od očiju bh. javnosti i fudbala

Rijetko ga viđaju i Zeničani

Mirsad Hibić. Avaz

Piše: G. Š.

21.12.2022

Nekadašnji kapiten naše fudbalske reprezentacije Mirsad Hibić (49) se nakon uspješne igračke karijere vratio u rodne Janjiće pokraj Zenice, gdje i danas živi daleko od očiju javnosti.


Ostavio (pre)dubok trag u bh. fudbalu

Rijetko ga viđaju i Zeničani, a još rjeđe je prisutan u bosanskohercegovačkim medijima, jer kako često kaže, ne voli da je u centru pažnje... Takav je bio i kao igrač, iako je ostavio (pre)dubok trag u bh. fudbalu.

Premda je mogao odraditi bar još jedan ili dva ugovora na vrhunskom nivou, karijeru je prekinuo 1. januara 2004. godine - u 30. godini, zbog bolesti sada već rahmetli majke, jer je želio da njene posljednje dane provedu zajedno... Ipak, ratni vihor i lopta rano su ga odveli od kuće, prvo u splitski Hajduk, a potom i Sevilju, te Atletiko Madrid.


Pod zastavom domovine

Šteta je što jedan takav sportista nije iskorišten u Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine ili makar Nogometnom savezu Zeničko-dobojskog kantona bar kao savjetnik. Bilo bi dobro da ga se bar češće sjete, za razliku od Hibićevih bivših klubova koje na njihov poziv posjećuje s vremena na vrijeme.

Stameni stoper iz Janjića je za naš državni tim odigrao 37 utakmica, a tokom rata je bio i mladi reprezentativac Hrvatske, te je kasnije morao mijenjati sportsko državljanstvo kako bi se vratio pod zastavu domovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.