FABIJAN O'NIL

Ko je bio preminuli urugvajski fudbaler: Vodio nesportski život, potrošio 14 miliona dolara, radio kao konobar

Ništa više nemam. Potrošio sam 14 miliona dolara. Ko je kriv? Krivi su spori konji i brze žene. Siromašan sam, ali opet sam sretan, kazao je svojevremeno

Fabijan O'Nil. Twitter

S. S.

25.12.2022

Urugvajski fudbaler Fabijan O'Nil preminuo je danas u 49. godini. Ovaj igrač je nastupao za Juventus, Kaljari i Peruđu, a još veće karijere koštao ga je njegov nesportski živo.

O' Nil je profesionalnu karijeru započeo u Nasionalu koji se takmičio u Prvoj ligi Urugvaja, a u prvom timu bio je u periodu od 1992. do 1995. godine. 1996. godine potpisuje za Kaljari (Italija) u kome ostaje do 2000. godine kada prelazi u Juventus. U januaru 2002. godine potpisuje za Peruđu, da bi se na kraju vratio u Kaljari koji je tada bio u Seriji B.

Uslijedilo je penzionisanje i O' Nil se vratio u Urugvaj gde se posvetio uzgoju stoke na ranču. Međutim, u januaru 2003. godine odlučio je da se vrati najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, te opet potpisuje za Nasional. Ali, za urugvajskog prvoligaša u toj sezoni nastupao je samo pet puta.

Namještao utakmice u italijanskom fudbalu

- Dok sam bio igrač Kaljarija namjestio sam utakmicu s Kjevom. Jednim i drugima je odgovarao remi dok smo se borili za opstanak. Od čelnika svojih klubova dobili smo i nagradu za opstanak u ligi. Dogovorio sam remi sa kapitenom Kjeva, kao i sa svojim saigračima. Još smo se išli u kladionice da uložimo novac na neriješen rezultat. U 87. minutu smo poveli s 2:1 preko Dijega Lopeza. Prišao sam mu i rekao: Ispravi ovo, budi krivac za primljeni gol ili će nas razapeti. I onda smo do kraja meča primili gol - rekao je svojevremeno Urugvajac.

On je istakao da je namjestio i jednu utakmicu dok je igrao za Peruđu.

- Bio sam kapiten Peruđe. Dogovorio sam rezultat i opet smo se svi kladili. Sve je prošlo kako smo se dogovorili - rekao je O'Nil.

On je na kraju rekao da je tokom igranja u Seriji A vodio lični rat sa brojnim fudbalerima, a prije svega sa Đenarom Gatuzom.

Spiskao novac na klađenje, spore konje i brze žene!

- Kada sam potpisao za Juventus od idola ekipe pretvorio sam se u najgoreg igrača, jer su oko meni bili fenomeni kao što je Zidan. Samo zbog njega sada navijam za Real - otkrio je O'Nil kada je Zidan bio trener ekipe iz Madrida.

- Ništa više nemam. Potrošio sam 14 miliona dolara. Ko je kriv? Krivi su spori konji i brze žene. Siromašan sam, ali opet sam sretan. Glavno je da porodica i ja imamo nešto da jedemo. Pronašao sam nove prijatelje, one prave, a ne lažne koji su bili pored mene dok sam bio bogat - kazao je.

O' Nil je trošio novac i na alkohol i noćne provode.

- Moja je krivica. Žene su se zaljubljivale u moje pijano izdanje, a onda su pokušavale da me promijene. Niko nije mogao da me promijeni. Čak su mi nudili i pomoć psihologa. Od mene su bogatije i moje bivše žene - naveo je ranije Urugvajac, koji je radio i kao konobar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.