LEGENDARNI BRAZILAC

Prvi stadion koji će nositi ime po legendarnom Peleu

Zelenortska ostrva i Brazil imaju dugu zajedničku historiju

Stadion izgrađen 2010.godine. Facebook

N. Ridžal

5.1.2023


Nacionalni stadion Zelenortskih ostrva ili poznatijeg po nazivu Capa Verde, biće preimenovan po nedavno preminuloj brazilskoj legendi Peleu, rekao je premijer te male ostrvske zemlje.

Estadio Nacional de Cabo Verde je stadion sa 15.000 sjedećih mjesta, koji se nalazi nedaleko od glavnog grada Praje.

Vijest je uslijedila nakon što je predsjednik FIFA-e, Đani Infatino (Gianni) predložio, dok je govorio na Peleovoj komemoraciji u Brazilu - da svaka zemlja nazove stadion po fudbalskoj legendi - koja je umrla 29. decembra u 82. godini.


Pele: FIFA igrač stoljeća. Facebook

- Kao čast i priznanje ovoj ličnosti koja nas sve čini velikima, ispoljavam namjeru da naš nacionalni stadion nazovem "Pele stadion", u inicijativi koju će, vjerujem, slijediti nekoliko zemalja širom svijeta – kazao je premijer te zemlje.

Zelenortska ostrva i Brazil imaju historiju i kulturu koji idu ruku pod ruku, s obzirom da su to dvije sestrinske zemlje, povezane jezikom i veoma sličnim identitetima.

Pele je trostruki osvajač Svjetskog prvenstva (1958., 1962. i 1970.) sa Brazilom za koji je odigrao 92 utakmice i postigao 77 golova. Sve do ove godine. Pele je odigrao 636 utakmica za Santos i postigao je 618 golova. Skupio je i 64 nastupa za Njujork Kosmos za koji je dao 37 pogodaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.