12. MAJA U ABERDINU

Aleks Ferguson nakon 40 godina dobija medalju za prvi evropski trofej

Aberdin koji je tada vodio je u finalu Kupa pobjednika kupova slavio protiv Real Madrida

Ferguson: Dobija pobjedničku medalju za finale Kupa pobjednika kupova. Screenshot/Twitter

N. H.

3.4.2023

Ser Aleks Ferguson (Alex) je za vrijeme vođenja Mančester junajteda od 1986. do 2013. godine osvojio sve trofeje, a većinu i po nekoliko puta, dok ga mnogi smatraju najboljim trenerom svih vremena.

Škotski trener je svoje prve velike rezultate ostvario u Aberdinu s kojim je tri puta bio prvak Škotske, a najveći je uspjeh ostvario 1983. godine kada je pobjedom nad Realom osvojio Kup pobjednika kupova.

Medalju za taj naslov Ferguson nikada nije dobio, a UEFA je odlučila ispraviti tu nepravdu i dodijeliti mu je nakon 40 godina. Medalje su tada jedino dobili igrači iz početne postave i pet igrača koji su se nalazili na klupi za zamjene, ali će njih dobiti sada još šest igrača i članova stručnog štaba, uključujući i Fergusona.

- Velika je čast dobiti ovu medalju i zahvalan sam svima koji su marljivo radili kako bi se ovo ostvarilo - kazao je Fergie tom prilikom. 

- Njihov trud i kooperacija s UEFA-om zaslužuje svaku pohvalu. Fantastično je vidjeti da neki ljudi koji su neumorno radili tokom tog nevjerojatno uspješnog razdoblja u klubu bivaju nagrađeni – dodao je legendarni trener.

Dodjela dodatnih medalja bit će održana 12. maja baš u Aberdinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.