NAJAVE

Luizu Felipe Skolari sa 74 godine prekida trenersku penziju: Preuzima brazilski klub

Skolarijeva prva utakmica na čelu Atletica bit će gostovanje kod Fluminensea 21. juna

Ne odustaje od fudbala. Wikipedia

Z. K.

17.6.2023

Luizu Felipe Skolari (Scolari), koji je s Brazilom osvojio naslov svjetskog prvaka, odlučio je prekinuti trenersku penziju kako bi preuzeo brazilski klub Atletico Mineiro s kojim je potpisao ugovor do decembra 2024. godine.

Svjetski prvak

Skolari je napustio svoj posao tehničkog direktora u Athletico Paranaenseu kako bi prešao u klub iz Belo Horizontea, gdje je naslijedio argentinskog trenera Eduarda Coudeta. Prošle je godine odveo Athletico do finala Copa Libertadores , a onda najavio povlačenje u novembru, nastavljajući raditi u klubu kao tehnički direktor.

Skolari je s Brazilom osvojio naslov svjetskog prvaka 2002. u Japanu, ali je bio i selektor kada su Brazilci doživjeli 1-7 poraz od Njemačke kod kuće u polufinalu Svjetskog prvenstva 2014. godine. Odveo je Portugal do finala Evropskog prvaka 2004. i polufinala Svjetskog prvenstva 2006. prije nego što je preuzeo Čelzi, gdje je izdržao sedam mjeseci prije nego što je otpušten.

Uživao u uspjehu

Na klupskom nivou, sada 74-godišnji Skolari je uživao u uspjehu u Brazilu i Kini. Osvojio je brazilsku Serie A i Copa Libertadores s Gremiom i Palmeirasom, te kinesku Super ligu i azijsku Ligu prvaka s Guangzhou Evergrandeom. Skolarijeva prva utakmica na čelu Atletica bit će gostovanje kod Fluminensea 21. juna. Atletico je četvrti u ligi s 18 bodova iz 10 utakmica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.