ODLAZI U SAD

Sigurdson se vraća fudbalu: Islandski fudbaler nestao na dvije godine zbog optužbe za pedofiliju

Gilfi Sigurdson je bio velika zvijezda engleske Premijer lige, ali od ljeta 2021. godine nije igrao profesionalni fudbal

Sigurdson: Vraća se fudbalu. AP

N. H.

26.6.2023

Islandski fudbaler Gilfi Sigurdson (Gylfi Sigurdsson) pregovara sa D.C. junajtedom, klubom iz MLS-a, objavio je The Athletic.

Trener ovog američkog kluba je Vejn Runi (Wayne Rooney), legendarni engleski napadač i Sigurdsonov bivši saigrač iz Everetona, čija se ekipa nalazi na devetom mjestu Istočne konferencije.

Sigurdson je bez kluba od ljeta 2022. godine, kada mu je istekao ugovor s Evertonom. Islandskog reprezentativca skoro pa niko nije vidio dvije godine. Pošto je ljeta 2021. godine bio uhapšen zbog sumnje na pedofiliju, odnosno seksualnog iskorištavanja maloljetnika. 

Everton ga je suspendirao, a islandski fudbaler se odlučioo potpuno povući iz javnog života dok slučaj ne završi. On i supruga su obrisali sve društvene mreže, a islandska vlada odlučila mu je ukinuti mogućnost putovanja.

Prije dva mjeseca islandski mediji objavili su da je istraga završila i da Sigurdson neće biti optuen za zlodjelo, a nedugo zatim je njegova supruga objavila zajedničku fotografiju na Instagramu, što je bila prva poznata fotografija fudbalera u zadnje dvije godine.

Sigurdson je karijeru započeo u islandskom Breidabliku. Potom je igrao za Reding, Hofenhajm, Svonsi, Totenhem i Everton.

U Premiejr ligi je odigrao 319 utakmica, u kojima je postigao 67 i asistirao za 52 gola. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.