REPREZENTATIVAC HRVATSKE

Gvardiol i službeno u Mančester sitiju: Postao drugi najskuplji defanzivac na svijetu

Dolazak u ovaj klub je nešto posebno i za mene i za moju porodicu, rekao je

Joško Gvardiol potpisao za Mančester siti. Facebook

S. S.

5.8.2023

Hrvatski reprezentativni branič, 21-godišnji Joško Gvardiol u subotu je i službeno postao novi igrač aktualnog evropskog i engleskog nogometnog prvaka Mančester sitija s kojim je potpisao petogodišnji ugovor.

Gvardiol je u Siti stigao iz njemačkog RB Lajpciga za 90 miliona eura i tako postao drugi najskuplji odbrambeni igrač na svijetu, više je platio samo Mančester junajted Lester sitiju za Herija Megvajera (Harryj Maguire) 2019. godine kada ga je doveo za 94 miliona eura.

Sanjao o Engleskoj

- Uvijek sam sanjao kako ću jednoga dana zaigrati u Engleskoj. A posebna mi je čast što će to biti u Mančester sitiju i to nakon sezone kakvu je klub imao. Svi koji su prošle sezone gledali Mančester siti znaju da je to najbolja ekipa na svijetu. Dolazak u ovaj klub je nešto posebno i za mene i za moju porodicu. Sjajna će stvar biti raditi pod Pepom Gvardiolom. Znam kako još nisam završio sa svojim igračkim razvojem, a siguran sam kako ću napredovati igrajući za najboljeg trenera na svijetu - kazao je Gvardiol po potpisivanju ugovora.

U Sitiju će Gvardiolu saigrač biti reprezentativni kolega Mateo Kovačić koji je ranije ovoga ljeta stigao iz Čelzija.

- To će također biti nešto posebno, igrati s Mateom - dodao je Gvardiol.

Sve je počelo u Trešnjevci

Skromni dečko sa zagrebačkih Srednjaka karijeru započeo je u Trešnjevci, no s osam godina je preselio u Dinamo. Za prvu ekipu je debitovao u oktobru 2019. u 4-2 pobjedi protiv Gorice. Dvije sedmice kasnije stigao je prvi gol protiv Intera iz Zaprešića u pobjedi 1-0.

Sjajne igre u "modrom" dresu dovele su ga do transfera u RB Lajpcig, te poziva u reprezentaciju.

U septembru 2020. godine Gvardiol je prodan u RB Lajpcig, ali je još jednu sezonu ostao u Maksimiru na posudbi. Nisu objavljeni detalji transfera, no iznos kojim se najčešće baratalo bio je oko 18 miliona eura plus 20 posto od budućeg Gvardiolova transfera, što će Dinamu donijeti nove milione nakon njegovog transfera na Etihad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.