ENGLESKA

Navijači ljuti zbog odluke Premijer lige: Utakmica se igra na dan na koji se nije igrala 28 godina

Termin odigravanja ovog susreta pomjeren je kako bi liga ispunila obaveze prema vlasnicima TV prava, što nije naišlo na odobravanje navijača

Čelzi na Badnjak protiv Vulvsa. AP

E. Ć.

26.10.2023

Ljubitelji fudbala u Engleskoj žestoko kritikuju čelnike Premijer lige zbog odluke da se prvi put nakon 1995. godine utakmica igra na Badnjak, odnosno 24. decembra.

Potvrđeno je da će se taj dan od 14 sati igrati duel Vulvsa i Čelzija. Prvobitno je ovaj meč trebao da se odigra dan ranije, ali je premješten za 24. decembar kako bi liga ispunila obaveze prema vlasnicima TV prava.

Udruženje fudbalskih navijača nazvalo je te planove "neželjenim darom" i "velikim udarcem u zube" za navijače. "Navijači imaju nemoguć izbor između odlaska na utakmicu i provođenja blagdanskog perioda sa svojim porodicama - naveli su u saopćenju u kojem se dodaje:

- U nešto više od posljednjih deset godina Badnjak je 2011., 2016. i 2022. bio u subotu, dok je 2017. bio u nedjelju. Tog dana se nije igrao fudbal u najvišim rangovima, po čemu bi se dalo zaključiti da postoji neformalno pravilo koje će Premier liga sada pogaziti.

Nema sumnje da će Premijer liga i vlasnici TV prava reći kako se već igra na Boxing Day (dan poslije Božića, op.a.), ali propuštaju jedan bitan faktor.

Utakmica na Badnjak će se vrlo vjerovatno igrati uz utakmicu na Boxing Day (ili iste sedmice), a neće joj biti zamjena. To navijačima koji idu na stadione znatno otežava situaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.