FERNANDO SANTOS

Bivši selektor Portugala: Ronaldo i ja ne razgovaramo od Mundijala u Kataru

Bili smo kao otac i sin, ili kao stariji i mlađi brat, rekao je Santos koji je Ronalda ostavio na klupi protiv Švicarske i Maroka

Santos i Ronaldo: Odnos pukao u Kataru. Twitter

E. Ć.

8.11.2023

Bivši selektor Portugala Fernando Satnos otkrio je da više ne razgovara sa kapitenom te reprezentacije Kristijanom Ronaldom (Cristiano).

Iako su bili u jako dobrim odnosima, Santos i Ronaldo su se distancirali na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a iskusni stručnjak je nakon ispadanja od Maroka dobio otkaz.

- Ne razgovaramo više on i ja. To je jedna duža priča, ne znam niti točno od kojega dana. Ali, znam da nismo razgovarali otkako smo došli iz Katara - rekao je Santos za portugalsku "A Bolu".

Santos je dospio u centar pažnje kada je ostavio Ronalda na klupi protiv Švicarske u osmini finala. Umjesto njega je igrao Goncalo Ramos koji je dao het-trik. Potom je Ramos dobio prednost i u četvrtfinalu protiv Maroka.

- Nema to veze s utakmicom protiv Švicarske. Imao sam jaku vezu s Kristijanom, i ne samo poslovnu. Sreli smo se još u Sportingu, dok je on imao 19 godina. Ta veza je rasla i nakon što je on pozvan u reprezentaciju, a ja postao selektor.

Bili smo kao otac i sin, ili kao stariji i mlađi brat. Nema to veze ni sa čime sa Svjetskog prvenstva. Napravio sam potez kojeg sam smatrao dobrim, strateškim u tom trenutku. Morate to razumjeti - kazao je Santos.

Izjavio je da je Ronaldo imao jako tešku 2022. godinu, što na privatnom, što na profesionalnom planu.

- Njegova 2022. godina nije bila najbolja. Da, rekao sam da je najbolji na svijetu, ali imao je očajnih, užasnih šest mjeseci.

Najprije je imao porodičnu tragediju (smrt djeteta), a to je jako utjecalo na njega i na sportskom planu. Nije prošao pripreme, nije igrao dva mjeseca.

Onda se vratio u Mančester, gdje ga uopće nisu koristili. Fizički je i dalje bio na top-razini, to nikad neće prestati biti, a ja ga poznajem bolje nego itko. Ali, kad je igra bila u pitanju, bio je na najnižoj razini. Nije uopće imao ritma - kazao je Santos.

Uprkos svemu, priznaje da bi opet napravio isto - ostavio bi Ronalda na klupi protiv Švicarske.

Santos priznaje da bi opet napravio isto. Međutim, vjeruje da će se pomiriti sa Ronaldom.

- Vjerujem da ćemo se Kristijano i ja naći i popričati jednog dana. Ne žalim ni za čime osobno, znam da su ga neke stvari možda povrijedile. Možda je i danas ljut zbog toga. Nadam se da nije, da će se sve to promijeniti. Strpljiv sam, siguran da će se to dogoditi - poručio je Santos.

Inače, Santos je nakon Portugala vodio selekciju Poljske, ali je i tamo ubrzo dobio otkaz. On je bio selektor koji je 2016. vodio Portugalce na tron Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.