NJUKASL U PROBLEMU

Zakazan hitan sastanak klubova Premijer lige: Sve je strah "saudijske zavjere"

Čelnike engleskih premijerligaša je strah, prema njihovom mišljenju, nepoštenog poslovanja

Njukasl: Trn u oku mnogih. AP

N. H.

8.11.2023

Nakon što se Njukasl našao u problemu zbog povreda igrača, računajući i desetomjesečnu suspenziju Sandra Tonalija, počelo se događati ono čega su se mnogi pribojavali kada su klub preuzeli saudijski investitori.

S obzirom da se radi o istom fondu (PIF) koji je i vlasnik četiri najbogatija kluba u saudijskoj Pro ligi, radi se o klubovima sa istim vlasnicima.

Ono što predstavlja problem vlasnicima ostalih klubova je što bi Edi Hau (Eddie Howe) mogao birati koga želi na posudbu.

Bilo da se radi o zvijezdama poput Kristijana Ronalda (Cristiano) ili Karima Benzeme, kao i igračima na svim pozicijama na kojima bi „Svrakama“ mogao nedostajati igrač, oni bi ih mogli dovesti na posudbu i tako.

Klubovi Premijer lige su zakazali hitnu sjednicu za 21. novembar na kojem će se tražiti zabrana posudbi između klubova sa istim vlasnikom. U ovom slučaju, u fokusu je Javni investicioni fond Saudijske Arabije.

Međutim, PIF nije jedini klub koji ima bratske klubove širom svijeta. U nešto drugačijoj formi ovaj sistem su uveli i vlasnici Mančester sitija.

Inače, da bi ovo pravilo bilo uvedeno potrebno je da za njega glasa 14 od 20 učesnika Premijer lige u sezoni 2023/24. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.