LEGENDARNI ŠKOT

Fergusona proganja jedna odluka, otvoreno priznao: To mi je najveća greška

Protiv Barcelone na Vembliju u finalu Lige prvaka morao sam ranije da reagiram, rekao je Ferguson

Ferguson sa Ronaldom: Za jednom greškom žali. AP

7.12.2023

Legendarni Sir Aleks Ferguson (Alex) zaslužan je za karijere velikog broja igrača. S njim je Mančester junajted bio jedan od najjačih klubova svijeta, a "Đavoli" se od njegovog povlačenja 2013. još nisu oporavili.

Imao je Ferguson svoje metode, uradio je velike stvari ali tokom bogate karijere napravio je i nekoliko grešaka. Što je i priznao godinama kasnije, a jedna od njih bila je odluka da Đi Sung Park (Ji) ne igra flaster na Leu Mesiju u finalu Lige prvaka 2011. godine.

Čovjek od zadatka

Junajted je te godine došao do finala koje se igralo na Vembliju, ali ga je savladala moćna Barcelona predvođena Pepom Gvardiolom (Guardiola) i Mesijem.

Nije Fergusonov tim imao šanse, a legendarni Škot godinama kasnije priznao je da je napravio grešku koja ga je koštala utakmice.

- Mislim da sam sa Parkom napravio najveću grešku. Uvijek je bio čovjek od zadatka, savršeno je markirao protivnike - pa sjećate se svi utakmice protiv Milana kada je zaustavio Pirla (op.a. duel iz 2010.) - rekao je Ferguson u razgovoru sa Gerijem Nevilom (Garry Neville).

Ipak, protiv Barcelone je popularni Fergi kasno reagirao.

- Protiv Barcelone na Vembliju u finalu Lige prvaka morao sam ranije da reagiram. Trebalo je na poluvremenu da stavim Parka da igra flaster na Mesija. To je bila moja greška, shvatio sam to poslihe deset minuta - kazao je Ferguson.

Lažna nada

Barcelona je povela preko Pedra u 27. minuti, no samo sedam minuta kasnije Vejn Runi (Wayne Rooney) je poravnao rezultat.

Taj gol je dao nadu i na kraju "prevario" Fergusona, jer Junajted osim toga više ništa nije napravio tu noć na Vembliju.

- Dali smo taj gol za 1:1 prije kraja prvog poluvremena i pomislio sam da možda neće biti potrebe. Htio sam to uraditi na poluvremenu, ali eto nisam.

Da sam stavio Parka da markira Mesija ubijeđen sam da bismo pobijedili. Ako je neko mogao da ga zaustavi, to je bio Park - poručio je Ferguson.

Potez da ne stavi Parka na Mesija skupo je koštao Fergusona, jer je Argentinac pogodio u 54. za 2:1, a pobjedu Barcelone ovjerio je David Vilja (Villa) u 69. minuti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.