KRŠENJE NJIHOVE POVELJE

Potres u svijetu fudbala: FIFA sprema brutalnu kaznu i suspenziju za Brazil

FIFA smatra neosnovanim sklanjanje Rodrigeša s pozicije predsjednika Saveza

Ednaldo Rodrigeš. Platforma X

N. H.

25.12.2023

Krovna organizacija svjetskog fudbala (FIFA) upozorila je Brazilsku fudbalsku konfederaciju (CBF) na moguću žestoku kaznu zbog miješanja politike u sport.

Čelnici FIFA-e izrazili su zabrinutost zbog izbora u vrhu Saveza Brazila i mogućeg odlaska Ednalda Rodrigeša s mjesta prvog čovjeka. 

FIFA smatra neosnovanim sklanjanje Rodrigeša s ove pozicije i zaprijetila je sankcijama, uključujući i suspenziju s međunarodnih takmičenja. 

- To će, također, značiti da službena lica, timovi i klubovi CBF, više neće moći učestvovati u međunarodnim takmičenjima, sve dok je suspenzija na snazi - navodi se u otvorenom pismu FIFA.

Dakle, FIFA bi mogla eliminisati Brazil iz svijeta fudbala zbog miješanja vrha države u izbor za predsjednika tamošnjeg fudbalskog saveza, a situacija je krenula da se komplikuje 7. decembra, kada je sud u Rio de Žaneiru oduzeo Rodrigešu mjesto predsjednika CBF. FIFA je ovu odluku smatrala kršenjem sopstvene povelje.

Izbori su zakazani za januar naredne godine, a čelnici Svjetske fudbalske organizacije poslat će svoje ljude na lice mjesta. Izaslanici FIFA-e u Brazil stižu 8. januara i ako se unaprijed održi izbor za novog predsjednika fudbalske federacije, uslijedit će i kazne. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.