BOXING DAY

Stigao je najzanimljiviji dan u Premijeršipu: Spremite se za ludnicu koja traje 10 sati

Ova tradicija traje još od 1958. godine, kada su se prvenstveno organizirale utakmice između lokalnih rivala, prvenstveno zbog atraktivnosti protivnik

Arsenal: Prvi na tabeli. AP

N. H.

26.12.2023

Engleska Premijer liga je najpoznatije fudbalsko prvenstvo svijeta. Kao takvo ima najzanimljiviji seznoe, a to je upravo razdoblje od dva dana pred Božić i koje traje nekoliko dana poslije Nove godine. 

Centralni događaj toga je "Boxing day", koji se tradicionalno igra dan nakon Božića. 

Historija "Boxing daya"

Ova tradicija traje još od 1958. godine, kada su se prvenstveno organizirale utakmice između lokalnih rivala, prvenstveno zbog atraktivnosti protivnika, ali i da se izbjegnu duža putovanja za naviječe usred praznika. 

Najposebniji je bio onaj iz  1963. godine kada je na 10 utakmica postignuto čak 66 golova.

Sama tradicija nije striktno fudbalska. Dan iza Božića, bogate porodice su darivale sluge, ali "Boxing day" u modernom fudbalu i dalje često daruje navijače s mnoštvom pogodaka.

Kontrolna tačka

U engleskoj fudbalskoj tradiciji, Boxing day je važan i zbog toga što se uzima kao kontrolna tačka za ekipe koje se bore za prestižnu titulu prvaka Engleske.

Na toj poziciji, drugu godinu zaredom je Arsenal Mikela Artete, ali da to ne znači odmah da će osvojiti prvenstvo, njegovi momci spoznali su prošle sezone.

Topnici su na vrhu ostali zahvaljujići remiju u velikom derbiju kod Liverpula (1:1), piše Dnevnik.hr.

Danas će biti odigrano pet susreta. Program počinje u 13:30 kada će Njukasl dočekati Luton, a završava susretom između Mančester junajteda i Aston Vile, koji počinje u 21:00 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.