OZBILJNE TUŽBE

Svijetu fudbala prijeti nezapamćen skandal: PSG optužen da je Mesiju kupio Zlatnu loptu

U skladu s tim navode da je direktor komunikacija francuskog kluba Žan-Marsijal Ribes nudio bivšem uredniku "France Footballa" brojne poklone

Mesi: Osvojio Zlatnu loptu 2021.. AP

N. H.

7.1.2024

PSG se nalazi pod istragom policije za mito, prema navodima francuskih novina "Le Monde". 

U skladu s tim navode da je direktor komunikacija francuskog kluba Žan-Marsijal Ribes (Jean-Martial) ponudio bivšem glavnom uredniku "France Footballa" Paskalu Fereu (Pascal Ferre) "razne poklone", a da zauzvrat Lionel Mesi (Messi), tad zvijezda PSG-a, osvojio Zlatnu loptu za najboljeg igrača 2021. godine. 

Između ostalog, riječ je o VIP ulaznicama za utakmice, luksuznim putovanjima sa sponzorom PSG-a "Qatar Airways" i drugim pogodnostima za Ferra, koji je bio zaslužan za dodjelu nagrada. 

Spominju se ulaznice za utakmicu evropske Lige prvaka protiv Borusije Dortmunda tokom pandemije koronavirusa i let u poslovnoj klasi s Qatar Airwaysom za 8.986 eura u martu 2021. godine. 

Također, navode se poruke Ribesa koje poručuju predsjedniku kluba Naseru Al Khelaifiju da bi "bilo potrebno lobirati" i da će ručati s Fereom. 

Također se govori i da je Ribes političarima i umjetnicima osiguravao ulaznice i usluge, te se zbog toga protiv njega vodi istraga za korupciju, prenosi BILD. 

Nije poznato da li Al Khelaifi ima direktne veze s nezakonitim radnjama. 

Mesi je osvojio 2021. svoju sedmu Zlatnu loptu sa 613 glasova, ispred bivšeg napadača Bayerna Roberta Levandovskog (Lewandowski), a nakon tog izbora je bilo dosta kritika na račun Argentinca, jer su smatrali da je nagrada bila nezaslužena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.