ZANIMLJIVA KOMBINACIJA

"Dijamant" je uvijek činio paklen tandem sa saigračima iz BiH: Može li Džeko s Krunićem pokoriti Tursku

Kapiten reprezentacije BiH je već igrao s Merzićem, Pjanićem i Misimovićem u klupskom fudbalu

Džeko: Dočekao Krunića. Facebook

17.1.2024

Kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko, iako za dva mjeseca puni 38 godina, igra u fenomenalnoj formi za Fenerbahče.

Sa 16 postignutih golova najbolji je strijelac turskog prvenstva, a njegova ekipa zauzima lidersku poziciju turske Superlige. „Žuto-plavi“ već deset godina čekaju na titulu prvaka, a sada je Džeki u ispomoć na pohod na taj uspjeh pristigao i drugi „Zmaj“ Rade Krunić.

Međutim, to nije prvi put da je Džeko imao uspjeha igrajući s fudbalerima iz Bosne i Hercegovine.

"Najslađe“ doba

Od samih početaka svoje karijere, u češkom klubu Usti nad Labem, „Dijamant“ je igrao sa Samirom Merzićem. Upravo sjajne partije u tom klubu katapultirale su njegovu karijeru. I sam Edin je pričao o tim trenucima, kada su igrali za 500 eura mjesečno, te koliko su ga izgradili u ono što je danas.

Nakon toga došla je možda i najslađe doba u njegovoj karijeri. Džeko je u Volfsburgu igrao sa Zvjezdanom Misimovićem, drugom zvijezdom reprezentacije BiH iz tih vremena.

Facebook

Njih dvojica su harali Bundesligom, a kruna je došla osvajanjem titule prvaka Njemačke u sezoni 2008/2009. Džeko je samo u toj sezoni u svim takmičenjima postigao 36 golova, dok je popularni Miske podijelio čak 27 asistencija.

Dominantan par

Igrajući za Mančester siti i Inter nije imao saigrače iz BiH, ali je između ta dva kluba, nastupajući za Romu, činio paklen tandem s Miralemom Pjanićem.

Na žalost navijača rimske „Vučice“, njih dvojica su u istom klubu odigrali samo jednu sezonu. U sezoni 2015.-2016., Edin je bio na posudbi iz Sitija, dok je Miralem igrao na vrhunskom nivou.

Koliko su nevjerovatan tandem bili pokazuje i činjenica da se Roma obvezala otkupiti njegov ugovor ukoliko ispuni ugovorene uvjete do kraja sezone, a Džeko ih je pomeo već do oktobra, samo dva mjeseca kasnije. Tu sezonu je završio sa 12 golova, Miralem je upisao „dabl-dabl“ zabilježivši 12 golova i 11 asistencija u svim takmičenjima, dok je rimski velikan završio na 3. mjestu.

Facebook

Kada se uzmu u obzir sve sezone koje je kapiten reprezentacije BiH odigrao sa svojim sunarodnjacima, osjetan je trenutak da s njima uvijek igra bolje.

Džeko će sigurno htjeti da nastavi tu tradiciju i osvoji novu titulu prvaka s bh. veznjakom, a jedan takav poput Radeta Krunića perfektno paše uz „Dijamanta“.

Težak početak

- Imao sam sreću da je u Češkoj već bio jedan momak iz Mostara, Samir Merzić i to mi je najviše pomoglo jer smo stalno bili zajedno. Ljudi misle tad da sam otišao za neke pare, a imao sam 500 eura platu u Češkoj. Dešavalo se da zadnjih sedam dana do plate nismo imali šta da jedemo. Eto, tolika je bila želja da uspijemo – kazao je Džeko o svojim počecima i igranju s Merzićem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.