LEGENDARNI NAPADAČ MILANA

Kako je Inzagi promijenio historiju: Uvijek zezam Anćelotija da je zbog mene postao uspješan trener

Mitski Milan možda ne bi bio rođen, Karlova karijera možda ne bi bila ovakva kakva jeste, samo da je jedna lopta završila u mreži

Inzagi i Anćeloti: Bili prvaci Evrope zajedno. Platforma X

18.2.2024

Italijanski stručnjak i aktuelni trener Real Madrida Karlo Anćeloti (Carlo Ancelotti) može da se pohvali da je vodio brojne velikane.

Svoju trenersku karijeru počeo je kao asistent u reprezentaciji Italije, samostalno je vodio Ređianu, Parmu, Juventus, a pravi uspon doživio je na klupi Milana (2001. - 2009.).

Popularni "Don Karlo" je preuzeo "Rosonere" slučajno. Poklopile su se neke stvari, a glavni "krivac" bio je legendarni Filipo Inzagi (Filippo Inzaghi).

- Uvijek zezam Karla da je zahvaljujući meni postao uspješan trener, ako ne i najbolji svih vremena - napisao je Inzagi u svojoj autobiografiji.

Fatih Terim i Andrij Ševčenko. Platforma X

Naime, u novembru 2001. godine kružile su glasine da će Silvio Berluskoni (Berlusconi) uručiti otkaz turskom treneru Fatihu Terimu.

Terimu se ozbiljno drmala trenerska klupa, a u prilog mu nije išao rezultat 9. kola Serie A. Milan je gostovao kod Torina i gubio sa 1:0.

Tri minute prije kraja utakmice "Rosoneri" dobijaju penal. Bila je to nada za Terima. A onda je na scenu stupio Inzagi.

- Uzeo sam loptu, ali golman Torina je bio moj saigrač iz Parme. Znao je vrlo dobro kako šutiram, pa sam pokušao uraditi nešto drugačije. Uhvatio sam zalet i šutirao, ali previsoko... - prisjetio se Inzagi.

Ta utakmica odigrana je 4. novembra 2001., a sutradan je Fatih Terim dobio otkaz. Berluskoni je na njegovo mjesto doveo Anćelotija, a ostalo je historija.

- Da sam dao taj penal Terim bi ostao naš trener, a Anćeloti više ne bi bio slobodan i onaj mitski Milan možda ne bi bio rođen. Kada ga je Galijani pozvao, on je bio na putu da potpiše za Parmu.

Srećom, uspjeli su da ga nagovore, okrenuo je auto i postao trener Milana - kazao je Inzagi.

Inače, Anćeloti je s Milanom osvojio Ligu prvaka dva puta (2003. i 2007.) uz jedno izgubljeno finale. Ima i jedan Skudeto s "Rosonerima", po jedan Kup i Superkup Italije, dva UEFA Superkupa, te jedno Svjetsko klupsko prvenstvo.

Anćeloti je zlatnim slovima upisan u historiju Milana. Nakon tima sa San Sira vodio je još Čelzi, PSG, Bajern, Napoli, Everton, a trenutno mu teče drugi mandat na klupi Real Madrida.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.