PROBLEMI NA POLJUDU

Nakon nereda poslije meča s Dinamom: Hajduku prijeti najteža kazna ikada izrečena u Hrvatskoj

Navijači tima iz Splita probili su ogradu na sjevernoj tribini i utrčali na teren, te krenuli prema pristalicama Dinama

Neredi nakon meča u Splitu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
E. Ć.

4.4.2024

Hajduk je sinoć izgubio na svom Poljudu u polufinalu hrvatskog Kupa od Dinamo Zagreba (0:1), a nakon meča uslijedili su neredi Torcide.

Navijači tima iz Splita probili su ogradu na sjevernoj tribini i utrčali na teren, te krenuli prema pristalicama Dinama. Sada Hajduku prijeti jedna od najtežih kazni ikada izrečenih u Hrvatskoj.

Odlučuje Disciplinska komisija

Ozbiljna je mogućnost da će Bijeli imati zatvorene tribine Poljude do kraja tekuće sezone. Osim toga propisi predviđaju i opciju igranja domaćih susreta izvan svog stadiona, no to vrsta sankcije je manje vjerojatna, prenose "Sportske novosti".

Krivične odluke vezane za takmičenje u hrvatskom Kupu donosi Disciplinska komisija HNS-a, čiji je predsjednik Marko Smolek. On će zatražiti dodatno očitovanje Hajduka, osim što će dobiti viđenja službenih osoba, ali zasad još nema odgovor na pitanje za koji će datum sazvati sjednicu Komisije.

Najave su iz HNS-a da bi se trebala održati sljedeće sedmice. Predviđene sankcije su od novčanih do pet utakmica igranja bez gledatelja u prvenstvu ili Kupu, kao i u drugom slučaju suspenzija stadiona na jednu do dvanaest utakmica.

Povjerenstvo za takmičenje hrvatskog Kupa zabranilo je igranje na Poljudu do pravomoćne odluke. Dakle, ako Hajduk sljedeće sedmice bude kažnjen s određeni brojem utakmica bez gledatelja, ali smije igrati na Splitu, te ukoliko se odrekne prava na žalbu to će postati konačno.

No, kako ima osam dan rok za žalbu, ne bude li slučaj dotad riješen s Osijekom će 14. aprila morati igrati na nekom drugom stadionu koji ima licencu za HNL. Geografski mu je najbliži Šibenik. Na toj utakmici imat će publiku.

Nikada nije donijela teške kazne

Disciplinska komisija, otkako je Smolek predsjednik, dosad nikad nije donijela tako teške kazne. Za nerede na finalu Kupa prošle godine u Rijeci, kad je oštećena istočna tribina čupanjem sjedalica, Hajduk je dobio maksimalnu financijsku globu. Kako je ovo s utrčavanjem velikog broja navijača na teren te sukob s policijom osjetno teži incident, sve je jasno...

Ovaj put osim utrčavanja navijača na teren sa sjeverne tribine, pirotehnike, bacanja stolaca, kamenja... bilo je nereda i na istoku i na zapadu Poljuda, bilo je povrijeđenih, iz bolnice su objavili kako su primili na obradu osmoricu policajaca i jednog navijača.

Hajduk do kraja sezone ima četiri domaće prvenstvene utakmice s Osijekom, Rudešom, Varaždinom i Goricom, mogle bi to biti "igre duhova" jer vjerojatno će kazna ići u tom pravcu, prenose Sportske.

Inače, sat i po trajala je intervencija splitske policije u srijedu navečer nakon utakmice Hajduka i Dinama, a posljedica je hapšenje 54 huligana, od kojih je 14 pripadnika gostujuće navijačke grupe.

Bačeno 500 stolica s tribina

Većina je odmah puštena da se brani sa slobode, dok su četrnaestorica njih osumnjičena za kaznena djela, naglasio je načelnik PU Splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić.

- Na policajce je bačeno 500 stolica s tribina, zapaljeni su kontejneri za smeće u gradu. Policiju su gađali sa svime što im se našlo pri ruci, a policija je 15 minuta stajala i trpjela napad. Povrijeđena su tri policajca, pritom su dva hospitalizirana - rekao je Marendić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.