TVRDE TURSKI MEDIJI

Trener Fenera na udaru javnosti: Zamjeraju mu odluke o Džeki i Tadiću

Mediji u Turskoj su kao glavnog krivca za ispadanje Fenerbahčea iz Konferencijske lige naveli trenera turske ekipe Ismaila Kartala.

Džeko i Kartal. Platforma X

Di. R.

19.4.2024

Jučer je Fenerbahče izgubio u četvrtfinalu Konferencijske lige nakon što je Olimpijakos bio bolji u penal seriji. Trener turskog tima Ismail Kartal našao se pod snažnom kritikom javnosti.

Džeko je lider koji treba ekipi

Mediji u Turskoj su kao glavnog krivca za ispadanje Fenerbahčea iz Konferencijske lige naveli trenera turske ekipe Ismaila Kartala. 

Naime fudbalska javnost u Turskoj smatra da je Fenerbahče igrao previše oprezno u drugom dijelu utakmice, umjesto da pokušaju riješiti susret sa još jednim postignutim pogotkom.

Kartalov potez u 74. minuti kada je iz igre izvadio Edina Džeku a ubacio Batsuaija (Batshuayi) označen je kao velika greška u vođenju utakmice.

- Džeko nije obični napadač. On je napadač kada je to potrebno, a potom i čovjek koji želi loptu, razigrava svoje saigrače i trči u odbranu da brani gol svaki put kada vidi da to mora da uradi. Džeko je lider na terenu treba svojoj ekipi. Da je Kartalova izmjena značila da želi još jedan gol, onda bi ostavio Džeku u igri kao protiv Karagumruka. Nakon izvođenja Džeke je sve postalo jasno - prenosi Spor Arena.

Pogrešni potezi

Osim što je zamijenio Džeku, Kartalu su zamjerili još nekoliko odluka. Turski trener je u 86. minuti umjesto Freda uveo Zajca, što su turski novinari smatrali još jednom velikom greškom. 

- Odluka da Fred izađe iz igre se ne može objasniti. On je u Atini bio igrač preokreta, a ovdje je izveden iako je u veznom redu sve držao pod kontrolom - prenosi Spor Arena.

Također sporna je bila i odluka da Dušan Tadić bude prvi izvođač penala.

- Bez obzira na Tadićevo iskustvo nelogično je da on prvi izvodi penal kada je tu Batšuaji koji je ove sezone izveo većinu penala i nije promašivao. Dušan Tadić nije trebao biti prvi izvođač penala jer je ove sezone bio dosta nesiguran u šutiranju jedanesteraca.

Olimpijakos je nakon boljeg izvođenja penala uspio da prođe u polufinale Konferencijske lige gdje će se sastati sa Aston Vilom, dok će u drugom polufinalu igrati Fiorentina i Klub Briž.

Prve polufinalne utakmice igrat će se 2. maja, a revanš susreti na rasporedu su sedam dana kasnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.