PROMJENA PROPISA

FIFA daje zeletno svijetlo za nova pravila koja će zauvijek promjeniti ligaški fudbal

Sastanak u Bangkoku naglasio je da će navijači biti u središtu svih promjena u trenutnim propisima

Predsjednik FIFA-e, Infantino. Platforma X

Di. R.

15.5.2024

Međunarodna fudbalska asocijacija (FIFA) je odobrila nova pravila koja bi mogla omogućiti odigravanje domaćih utakmica van teritorije države čija je liga u pitanju. 

Nakon što su prošlog mjeseca predstavljeni planovi o potencijalnom dopuštanju odigravanja domaćih utakmica na drugim terenima, formirana su nova pravila.

FIFA je odobrila formiranje radne grupe koja bi mogla preinačiti trenutna pravila koja zabranjuju odigravanje domaćih utakmica u stranim zemljama.

Sastanak u Bangkoku naglasio je da će navijači biti u središtu svih promjena u trenutnim propisima.

Jedno od glavnih pravila uključuje osiguranje adekvatnih uslova za navijače timova koji igraju domaću utakmicu izvan svoje teritorije.

Kako bi se takvo pravilo sprovodilo, čini se nejasnim, s obzirom na to da će se vremena početka utakmica i putovanja na gostovanja drastično promijeniti.

Utjecaj na sportsko takmičenje također je važan faktor koji će grupa uzeti u obzir. Ukoliko se usvoje nova pravila timovi se ne bi susretali u konvencionalnom formatu domaćin protiv gosta.

Izvršni direktor Premijer lige, Ričard Masters (Richard) već je naglasio da ne postoje planovi za odigravanje utakmica u inostranstvu.

Međutim, prihvatio je da FIFA ukazuje da su vrata otvorena za odigravanje utakmica u drugim zemljama.

- Vrata izgledaju otvorena za utakmice u inostranstvu. To nije dio naših trenutnih planova.Dolazimo do kritične tačke. Povratne informacije koje dobijamo od igrača su da se igra previše fudbala i da postoji stalno proširenje - rekao je Masters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.