EVROPSKO PRVENSTVO

Veliki broj fudbalskih majstora nije otputovalo u Njemačku: Zvijezde koje će Euro gledati pored malih ekrana

BiH ostala bez plasmana. Brojne povrede, ali i čudne odluke selektora

Džeko i Griliš: Neće igrati na Euru. N/FSBiH - AP - Facebook

13.6.2024

Kada je izvršni odbor UEFA-e na sjednici u Nionu 2018. donio odluku da će Evropsko prvenstvo igrati u Njemačkoj nadali smo se da će se tamo naći i Bosna i Hercegovina.

Njemačka je sportska zemlja, još se pamti spektakl i Svjetsko prvenstvo iz 2006., a nema sumnje da bi se i naši fudbaleri osjećali kao kod kuće zbog brojnih navijača koji žive u toj zemlji. 

Nažalost, "Zmajevi“ se nisu plasirali na Evropsko prvenstvo, no sigurno da ni to neće umanjiti užitak ljubiteljima fudbala u našoj zemlji.

Džeko: Euro bi bilo kruna karijere. N/FSBiH

Spektakl kreće 14. juna, a prvaka Evrope dobit ćemo 14. jula, kada je na rasporedu veliko finale. Osim Edina Džeke, Seada Kolašinca, Amara Dedića, Miralema Pjanića..., još nekoliko velikih zvijezda neće u Njemačku, stoga smo izdvojili spisak najboljih koji će Euro gledati pored malih ekrana.

Sautgejt šokirao

Selektor Engleske Geret Sautgejt (Gareth Southgate) je šokirao sve odlukom da sa spiska prekriži Džeka Griliša (Jack Grealish), nakon što je ranije otpisao i Džejmsa Medisona (James Maddison). Na Euro neće voditi ni Herija Megvajera (Harry Maguire) i Markusa Rašforda (Marcus Rashford), te Bena Vajta (White) i Džejdona Sanča (Jadon Sancho).

Griliš: Otpisao ga Sautgejt. AP

Na "slatkim mukama“ je bio i selektor Francuske Didije Dešam (Didier Deschamps) koji je prekrižio Kristofera Nkunkua (Christopher), Majkla Olisea (Michael), Mala Gusta..., dok je Lukas Ernandez (Lucas Hernandez) povrijeđen.

I Nijemac Julian Nagelsman (Nagelsmann) ne računa na neke igrače koji bi u mnogim drugim ekipama bili glavne zvijezde. To se odnosi na Serža Gnabrija (Serge Gnabry), Timu Vernera (Werner), Matsa Humelsa (Hummels), Leona Gorecku (Goretzka) i Karima Adejemija (Adeyemi).

Baš kao i Sautgejt, fudbalsku javnost šokirao je i njegov kolega na klupi Belgije. Domeniko Tedesko (Domenico Tedesco) je odlučio da ne pozove Tibu Kurtou (Thibaut Courtois) koji je, istina bio dugo povrijeđen, ali nedavno je bio junak Real Madrida u pohodu na 15. titulu prvaka Evrope.

Prva zvijezda

Nekoliko iznenađujućih odluka donio je i selektor Španije Luis de la Fuente. Odabrao je prekaljenog Hesusa Navasa (Jesus) ispred Pedra Pora (Porro), uprkos dobroj sezoni igrača Totenhema. Na Euro neće voditi ni povrijeđenog Gavija, te Marka Asensija (Marco) i njegovog imenjaka Ljorentea (Llorente). U selekciji Austrije će prva zvijezda David Alaba biti samo moralna podrška saigračima, jer zbog povrede neće moći igrati, a Nizozemci su ostali bez Frenkija De Jonga (Frenkie). 

Osim zvijezda koje su prekobrojne u svojim reprezentacijama, tu su i one čije reprezentacije nisu uspjele doći do karte za Njemačku. 

Haland i Odegard: Nisu mogli sami. Platforma X

Tu listu predvodi norveški duo Erling Haland (Haaland) i Martin Odegard, napadač Švedske Aleksander Isak (Alexander), Crnogorac Stefan Savić..., dok su Pol Pogba (Paul) i Sandro Tonali van stroja zbog dopinga, odnosno kazne zbog klađenja.

Spektakl kreće u petak

Evropsko prvenstvo kreće utakmicom između Njemačke i Škotske koja je na rasporedu u petak od 21 sat. 

Dan poslije na rasporedu su tri utakmice: Mađarska – Švicarska, Španija – Hrvatska i Italija – Albanija. Podsjetimo, titulu prvaka Evrope brani Italija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.