OSTALI SPORTOVI

Danas počinju prva takmičenja na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, svečano otvaranje sutra u podne

Fena

8.2.2018

Kvalifikacijama u karlingu i skijaškim skokovima danas u južnokorejskom Pjongčangu počinju prva takmičenja na 23. zimskim olimpijskim igrama.

Ceremonija svečanog otvaranja bit će održana u petak na Olimpijskom stadionu s početkom u 20 sati po lokalnom, odnosno 12 sati po srednjoevropskom vremenu.  

Otvaranju će prisustvovati 35.000 gledalaca, a ceremoniju će putem tv prijenosa pratiti više od dvije milijarde ljudi širom svijeta.

Meteorolozi za sutra predviđaju izuzetno niske temperature u Pjongčangu zbog čega su organizatori najavili da će skratiti program sa četiri na dva sata. Za sportiste je predviđeno grijanje sjedišta, a za gledaoce topla odjeća.  

U narednih 17 dana za 102 kompleta medalja borit će se 2.900 sportista iz 92 države, među kojim će biti četvero bosanskohercegovačkih olimpijaca - Elvedina Muzaferija, koja će nositi bh. zastavu na otvaranju, i Emir Lokmić u alpskom skijanju, te Tanja Karišik i Mladen Plakalović u skijaškom trčanju.

Na programu ZOI-ja bit će zastupljeni - alpsko skijanje, biatlon, bob, snouboard, skijaško trčanje, hokej na ledu, ski-skokovi, brzo klizanje, umjetničko klizanje, karling i skijanje slobodnim stilom. 

Pjongčang je za Saporom 1972. i Naganom 1998. treći grad  u Aziji, kojem je povjerena organizacija Zimskih olimpijskih igara.

Južna Koreja je već bila domaćin Ljetnih olimpijskih igara 1988. godine, koje su održane u Seulu, a prvi put bit će domaćini najznačajnijeg sportskog događaja u zimskim sportovima. 

Ovogodišnje Igre zasjenila je doping-afera sportista Rusije, a Međunarodni olimpijski komitet dozvolio nastupe samo određenim takmičarima, i to pod neutralnom zastavom. Igre je obilježilo i rasterećenje političkih napetosti na Korejskom polutoku. Sjeverna Koreja je na Igre u susjednu Južnu Koreju poslala 22 svojih sportista.

Takmičenja svakog dana počinju od 9.00 sati po lokalnom, odnosno u ponoć po našem vremenu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.