MLADE NADE

Ilma Rahmanović: Želja mi je olimpijska medalja

Uzor joj njen klupski kolega Nermin Potur

Ilma Rahmanović: Ljubav prema karateu stekla zahvaljujući svom ocu. Privatni album

Jasmin Alibegović

3.5.2019

Ilma Rahmanović (19) već 12 godina aktivna je članica Karate kluba Ilidža. Ljubav prema ovom sportu Ilma je stekla zahvaljujući svom ocu, koji se također bavio karateom.  

- Svoje prve korake u karateu sam započela s trenerom Enesom Ahmetovićem, tako da ti prvi koraci i prvi ulazak na borilište, uz mog trenera Ramiza Potura, trenuci su koji se ne zaboravljaju tako lako - kaže Ilma, koja pohađa četvrti razred Srednje Medicinske škole Bjelave u Sarajevu.

Smatra da u poređenju s drugim zemljama ima dosta propusta države kada je u pitanju karate u BiH.

- Obzirom da je karate postao olimpijski sport, samim tim i ulaganja su znatno veća. Ipak, zahvaljujući trenerima uspješno se suočavamo sa svim izazovima i problemima kada je u pitanju karate u BiH. Što se tiče finansiranja, na početku su to bili roditelji, nakon mojih rezultata sva moja takmičenja finansira moj trener Potur Ramiz - kaže Ilma kojoj je uzor njen klupski kolega Nermin Potur.

Ilma trenira dva puta dnevno, a što se tiče ishrane pridržava se programa koji vodi njen trener.

- Pripreme za borbu često traju dugo, naročito kada su u pitanju veća i važnija takmičenja. Iza mene je dosta medalja, ali od svih najdraža mi je prva zlatna medalja na Rama openu 2011. - riječi su mlade karatašice koju najviše odmara druženje s prijateljima.

Ilma nam je otkrila i svoje želje i planove u budućnosti.

- Želim da završim fakultet, ostvarim vrhunske rezultate u karateu i osvojim olimpijsku medalju - zaključuje Ilma.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.