SARAJEVO

Predstavljena olimpijska reprezentacija BiH za EYOF u Bakuu

Naš tim na predstavljanju. Fena

Fena

17.7.2019

Mlada olimpijska reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja će od 21. do 27. jula predstavljati našu zemlju na Evropskom olimpijskom festivalu mladih (EYOF) u Bakuu, predstavljena je danas u Sarajevu.

Bosnu i Hercegovinu će predstavljati 17 sportista koji će se nadmetati u atletici, džudu, biciklizmu, tenisu i plivanju. Njih će predvoditi sedam trenera, a olimpijski tim BiH upotpunit će šefica misije Samra Jurišić i mlada ambasadorica Emina Pašukan, dok će Said Fazlagić otputovati u svojstvu člana Koordinacione komisije za EYOF koju rukovodi Evropski olimpijski komitet.

 - Naši mladi sportisti su se vrijedno pripremali sa svojim trenerima i očekujemo da u Bakuu imaju dobre nastupe i predstave BiH na najbolji mogući način. OK BiH je radio maksimalno na pripremi našeg tima za EYOF. Uspjeli smo osigurati 28.000 KM za pripreme naših sportista - rekao je Predsjednik OK BiH Izet Rađo.

BiH će u Bakuu predstavljati:

- atletičari Arman Curo (400 m), Almina Rašić (100 i 200 m), Dunja Ginzburg (skok udalj), Luka Ivičić (desetoboj), Jovan Rosić (800 m) i Nikola Brdar (100 i 200 m). Njih će predvoditi treneri Duško Ivičić i Vahida Kozić.

- biciklista Kenan Mehmedović će se takmičiti u disciplinama drum i hronometar, a predvodit će ga trener Hajrudin Trle.

- džudisti Hana Piralić (+70kg), Branko Tadić (+90kg), Mustafa Hebib (-73kg), Merio Jozeljić (-66kg), Danilo Stanišić (-90kg), a njih će predvoditi treneri Jasenko Delić i Husein Ramić.

- teniseri Andrej Nedić i Suana Tucaković će nastupiti pod trenerskom palicom Harisa Bašalića.

- plivači David Vučić (50 i 100 m slobodno, 200 m mješovito), Jovan Lekić (100 i 200 delfin), Arman Livadić (50, 100 i 200 m slobodno), uz trenera Evelina Avdića.

Skakačica udalj Dunja Ginzburg ističe da svi sportisti BiH očekuju mnogo od EYOF-a.

- Dugo smo se pripremali za ovo takmičenje i sigurna sam da ćemo svi dati sve od sebe. Kada ste na terenu adrenalin i osjećaj da dolazite ispred jedne nacije kao tim vas obuzme. nadam se da ćemo ispuniti vaša, naša i očekivanja trenera i roditelja - izjavila je Ginzburg.

Zastavu BiH na otvaranju EYOF-a nosit će džudista Branko Tadić, koji od svih sportista u reprezentaciji BiH u ovoj sezoni ima najbolje rezultate.

- Nadam se da ćemo kao tim i jedna cjelina dati sve od sebe da ostvarimo što bolje rezultate za reprezentaciju - rekao je Tadić.

EYOF je prvi vrhunski evropski multi-sportski događaj namijenjen mladim sportistima od 14 do 18 godina, a održava se pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) i ponos je evropskih olimpijskih komiteta sa 25 godina tradicije.

Na EYOF-u u Bakuu očekuje se 3.600 takmičara iz 50 evropskih zemalja. Na programu će biti deset sportova - atletika, sportska gimnastika, džudo, hrvanje, biciklizam, košarka, tenis, odbojka, rukomet, plivanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.