KARIJERE

Amila Avdukić: Velika želja mi je biti među naj-fit ženama svijeta

U ovoj disciplini osvojila je i nekoliko zlatnih medalja

Avdukić: Dva treninga dnevno su obično rutina. Privatni album

Piše: J. A. / Avaz Sport

8.11.2019

Amila Avdukić već nekoliko godina uspješno se bavi se krosfitom, jedinstvenim, mladim sportom koji je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama početkom 21. stoljeća. Krosfit sastoji se od elemenata olimpijskog dizanja utega, atletike i gimnastike i još uvijek je nepoznanica na našim prostorima. Kao dijete, Amila je bila nestašna, hrabra i svojeglava, baš kao što je to i danas. Odrasla je u Župči pored Breze, u kući u kojoj su njeni roditelji prvenstveno učili da se trudom i radom može postići izrazito puno, što je Amila i dokazala.

- Sport je uvijek bio dio mene. Počela sam da igram odbojku još u šestom razredu osnovne škole i taj sport sam trenirala sve do početka fakulteta. Fitnes, različiti trenažni programi, ishrana i rad s ljudima su mi uvijek bili strast. Puno vremena sam provodila učeči o fitnesu, sportu i ishrani. Znanje koje sam prikupljala prije svega sam testirala na sebi, tako da sam prošla sve moguće faze počevši od bodibildinga i aerobika do evo takmičarskog krosfita - kaže Avdukić.

Avdukić: Sport je uvijek bio dio nje. Privatni album

U ovoj disciplini Amila je osvojila i nekoliko zlatnih medalja. Od ukupno dosadašnjih osam različitih takmičenja na kojima je nastupila, pobijedila je na šest.

- Krosfitera na Balkanu još uvijek nema pretjerano puno, tako da je svaki odlazak na takmičenje u suštini druženje s dragim ljudima koji vole isto ono što i ja. Kao najdraže izdvojila bih "Dalmatian Throwdown 2016." jer je bilo prelijepo organizirano. Treninzi su se radili pod Splitskim suncem na plaži uz prelijepu atmosferu, i to je jedino takmičenje na kojem su me pratili roditelji - priča ova ambiciozna djevojka.

Govorila je i po čemu se krosfit razlikuje od drugih sportova.

- Krosfit vam dozvoljava da u isto vrijeme razvijate izdržljvost i snagu i predivan je u svojoj raznovrsnosti. Ono što me uzbuđuje kod krosfita je činjenica da se trud i rad nagrađuju više nego što sam to doživjela u drugim sportovima- kazala je Avdukić.


Avdukić: Trud i rad se nagrađuju. Privatni album

Ispričala nam je i jednu zanimljivu anegdotu iz jedne sarajevske teretane.

- Još uvijek je u našim teretanama čudno da djevojka diže velike kilaže, radi zgibove ili hoda na rukama. Komentari su uvijek interesantni, ali jedan od najsmješnijih bio je kada mi je jedan dečko nakon što sam odradila seriju zgibova na vratilu rekao: "Jao, ista si Entoni Džošua (Anthony Joshua) " - uz smijeh nam priča hrabra Sarajka.

Ovisno o tome da li se sprema za neko takmičenje ili ne, mijenja se i trenažni režim.

 - Dva treninga dnevno su obično rutina koju pratim većinu godine. Jutarnji treninzi posvećeni su gimnastici i snazi dok su popodnevni treninzi češće treninzi izdržljivosti. Oba treninga traju oko dva sata - ističe prvakinja u krosfitu.

Avdukić: Rezultati mnogo zavise od ishrane. Privatni album

Izgradnja snage i bolje fizičke spremnosti ne postiže se samo vježbanjem već i pravilnom ishranom.

- Pravilna i raznovrsna ishrana napravila je najveću razliku u mojim rezultatima. Ljudi često preskaču hranu kao moćno oružje u ostvarenju svojih ciljeva. Međutim, trebalo bi da shvate da je ishrana od svega najvažnija i da rezultati mnogo zavise od toga kako se hranimo - kaže naša sagovornica te dodaje da ima svoju nutricionistkinju koja joj pomaže da svoje tijelo hrani na pravi način, što joj onda dozvoljava da se adekvatno oporavi i jako trenira.

Njeni planovi za budućnost vežu se za odlazak na Svjetsko prvenstvo u krosfitu, koje se od 2007. svake godine održava u SAD.

- Velika želja mi je otići na "CrossFit Games" u Ameriku. Tamo se natječu naspremniji među spremnima i moja velika želja je biti među naj-fit ženama svijeta - zaključuje Amila Avdukić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.