OLIMPIJSKE IGRE

MOK oduzeo akreditacije bjeloruskim trenerima zbog slučaja Timanovskaja

MOK je preduzeo mjere danas "u interesu dobrobiti sportista Bjelorusije koji su još u Tokiju, navodi se u saopćenju Međunarodnog olimpijskog komiteta

Kristina Timanovskaja. AFP

G. Š.

6.8.2021

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) oduzeo je akreditacije dvojici bjeloruskih trenera zbog njihovog navodnog pokušaja da primoraju sprinterku Kristinu Timanovskaju (Krystsina Tsimanouskaya - 24) da se vrati kući u Bjelorusiju s Olimpijskih igara u Tokiju.

- MOK je preduzeo mjere danas "u interesu dobrobiti sportista Bjelorusije koji su još u Tokiju, navodi se u saopćenju Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Od dva trenera, identifikovanih kao Artur Šimak i Jurij Majsevič, zatraženo da odmah napuste Olimpijsko selo, što su oni i učinili.

- Disciplinska komisija MOK -a će razjasniti se okolnosti ovog slučaja i uloge koje su igrali Šimak i Majsevič, saopćeno je iz Komiteta.

Navodi se da će im biti pružena prilika da se čuje njihov stav. 

Inače, MOK je prije dva dana pokrenuo disciplinski postupak protiv Šumaka i Mojseviča.

Timanovskaja, koja se sada nalazi u Varšavi, rekla je da je odbila nalog svojih trenera da se vrati u domovinu, plašeći se osvete za izjave koje je dala na društvenim mrežama u kojima kritikuje njihove odluke. Ona je doputovala u Varšavu 4. augusta pod poljskom diplomatskom zaštitom. U četvrtak  joj se pridružio suprug Arsen Zdanevič, koji je došao preko Ukrajine.

Poljska im je odobrila humanitarne vize i obavezala se da će osigurati njihovu sigurnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.