REAKCIJA OLIMPIJCA

Nema predaje: Spreman sam braniti svoj grad s oružjem u rukama

Već istražujemo način za odlazak u Kijev. Doista je teško jer je puno mostova oštećeno, a nemamo ni puno benzina. Ali, vjerujemo da ćemo za dan ili dva doći do Kijeva

Vladislav Heraskevič. AFP

G. Š.

1.3.2022

Prije samo dvije sedmice ukrajinski skeletonac Vladislav Heraskevič (23) iskočio je u prvi plan svjetskih medija kada je nakon nastupa na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu podigao natpis: “Ne ratu u Ukrajini”. Rizikovao je tako da kaznu Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) jer su olimpijskom poveljom zabranjene političke poruke, ali čelni ljudi svjetskog sporta pokazali su tada razum i ocijenili da je to bio opći poziv na mir i da nema razloga za sankcije.


Zastrašujuće iskustvo

- To je moj stav. Kao i svatko normalan, ne želim rat. Želim mir u svojoj zemlji, želim mir u svijetu. To je moj stav i zato se borim. Borim se za mir. Tako sam ja odlučio, još prije početka Igara, da ću pokazati svoj stav cijelom svijetu - rekao je tada Heraskevič

No, vrlo brzo nakon završetka pekinških Igara Rusija je napala njegovu domovinu, a Heraskevič danas ne skriva da je spreman uzeti oružje u ruke i braniti zemlju od agresora.

- Svjedočio sam eksplozijama prvog dana kada je počelo i bilo je apsolutno zastrašujuće. Shvaćaš, ali u isto vrijeme i ne razumiješ što se događa. Jednostavno ne želiš vjerovati. Spreman sam braniti svoj grad s oružjem u rukama - rekao je Heraskevič u razgovoru za "1News".

Trenutno se nalazi u Žitomiru, koji je oko dva sata vožnje udaljenom od Kijeva, ali kaže da je s ocem spreman braniti glavni grad, baš kao i njegovi prijatelji.

- Već istražujemo način za odlazak u Kijev. Doista je teško jer je puno mostova oštećeno, a nemamo ni puno benzina. Ali, vjerujemo da ćemo za dan ili dva doći do Kijeva.

Kad stigne u glavni grad ovaj student fizike nije siguran kakvu će ulogu imati u pomaganju, ali ističe da se ne boji biti ni na prvoj liniji fronta.

Potraga za špijunima

- Nemam vojnog iskustva, ali sam spreman na sve, spreman sam štititi grad s puškom u rukama. Mi Ukrajinci nikada nećemo odustati. Volimo svoju zemlju i branit ćemo je.

Heraskevič ipak naglašava da ukrajinska vojska najprije daje oružje ljudima s iskustvom, dok ostali dobivaju druge zadatke.

- Ako nemate iskustva, može se raditi i drugi posao. Ovdje ima špijuna iz Rusije, možemo pomagati u njihovom traženju.

Priznao je da još uvijek ne vjeruje što se događa.

- Život se mijenja jako brzo. U jednom trenutku sam olimpijac i pokušavam dati sve od sebe na ledenoj stazi, ali čak i sada kada to govorim, to mi se čini tako dalekim. Sada je potrebno braniti svoju zemlju i štititi svoju porodicu. To vas mijenja i zastrašujuće je sve što osjećate, ali dužni smo braniti zemlju - kaže Heraskevič i zaključuje:

- Spremni smo braniti našu zemlju. Nismo spremni umrijeti!

Heraskevič je, inače, jedan od nekoliko desetaka sportista iz Ukrajine i dvadesetak drugih zemalja koji su poslali otvoreno pismo olimpijskim i paraolimpijskim čelnicima, pozivajući ih da odmah suspendiraju Ruski i Bjeloruski olimpijski i paraolimpijski odbor i njihovim sportašima zabrane nastup na Paraolimpijskim igrama u Pekingu i drugim takmičenjima koja dolaze, prenosi SN. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.