NOVA SVJETSKA PRVAKINJA

Ukrajinska atletičarka prošla kroz pakao na putu do Beograda, pa osvojila zlato

Jaroslava Mahučik medalju posvetila svojoj zemlji, stanovnicima i vojsci

Mahučik: Trener mi je rekao da ne razmišljam o Ukrajini. AGENCIJE

A. V.

19.3.2022

Mlada ukrajinska atletičarka Jaroslava Mahučik osvojila je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Beogradu preskočivši letvicu visinom 2,02m.

Nova svjetska šampionka zlatnu medalju posvetila je svojoj zemlji, koja se nalazi u veoma teškom trenutku. Konferenciju za medije otvorila je veoma emotivno, posvetivši medalju svom narodu.

- Prije svega, ovo je bilo moje prvo SP u dvorani. Veoma sam sretna što sam osvojila, ovo je medalja za moju zemlju, stanovnike, vojsku. Sretna sam što predstavljam Ukrajinu - rekla je Mahučik.

Mahučik je i objasnila gdje je bila i šta se sve dešavalo 24. februara, kada je počeo sukob Rusije i Ukrajine. Rekla je da nije ni znala da li će moći da dođe u Beograd, ali je federacija poručila da moraju da dođu u Srbiju i da se bore za svoju zemlju.

- Sjećam se kada sam se probudila 24. februara, probudile su me dvije eksplozije. Zvala sam roditelje, trenera, nisam znala šta se dešava, razumjela sam da su Rusi započeli rat sa Ukrajinom. Bilo je teško, pobjegli smo u selo na jednu nedjelju, nismo pomišljali na trening, kao ni na to da ćemo učestvovati na SP. Federacija nas je zvala i rekla da moramo da idemo u Beograd, da se borimo za Ukrajinu. Četiri dana sam putovala u Beograd iz Ukrajine. Idem u Njemačku poslije takmičenja, nadam se da ću moći da se vratim u Ukrajinu što je prije moguće - rekla je Mahučik, pa dodala:

Trener joj je poručio da ne razmišlja o tome šta se dešava u njenoj zemlji, već da se skoncentriše na takmičenje, što je njoj pošlo za rukom.

- Počela sam svoju karijeru u Najrobiju, to su bila lIJepa vremena. Sada sam došla ovdje u Beograd... Moj trener je rekao da moram da se koncentrišem na takmičenje i da ne razmišljam o Ukrajini i šta se dešava tamo. Morala sam da branim svoju zemlju na stazi. Uvijek su tu dobre stvari koje mogu da uradim za svoju zemlju. I uspjela sam, osvojila sam zlato za Ukrajinu. Naravno da sam imala sumnju u rezultat, kada je sve počelo u Ukrajini, nisam ni razmišljala o treningu i takmičenju. Došli smo ovdje i htjela sam da pokažem dobar rezultat - dodala je Mahučik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.