ATLETIKA

Dan iznenađenja na SP u Judžinu: Porazi favorita i dva rekorda

Stal i Varholm ostali bez medalja

Čeh: Pobijedio u bacanju diska. AGENCIJE

A. V.

20.7.2022

Peti dan takmičenja na Svjetskom atletskom prvenstvu u Judžinu prošao je u znaku iznenađujućih finalnih rezultata, poraza favorita i dva rekorda svjetskih prvenstava kojima su do naslova prvaka došli Slovenac Kristijan Čeh u bacanju diska (71,13 m) i Brazilac Alison dos Santos (46.29 sekundi) na 400 m prepone.

Uzlet Dos Santosa

Čeh je u drugoj seriji preuzeo vodstvo hicem od 69,02 m, da bi u trećoj seriji bacio do 71,13 m i postavio novi rekord svjetskih prvenstava, čemu se nijedan od konkurenata nije uspio približiti.

Srebro i bronza odlaze u Litvu zahvaljujući Mikolasu Alekni (Mykolas - 69,27) i Andriusu Gudžiusu (67,55), a bez odličja je ostao vladar diska posljednjih godina, aktuelni olimpijski pobjednik i svjetski prvak iz Dohe 2019. Šveđanin Danijel Stal (Daniel Stahl - 67.10 m), koji je osvojio četvrto mjesto, iako je u Judžin došao s najbolji rezultatom u ovoj sezoni (71,47).

I na 400 m prepone je aktuelni olimpijski pobjednik i svjetski prvak ostao bez odličja. Svjetski rekorder, Norvežanin Karsten Varholm (Warholm), koji je prije godinu dana u Tokiju istrčao nestvarnih 45.94 sekundi, u Judžinu je bio dvije i po sekunde sporiji te je završio na sedmom mjestu. Iako je nakon plasmana u finale tvrdio da se oporavio od povrede butnog mišića u junu, utrka je pokazala drugačiju realnost pa je Norvežanin doživio svoj prvi poraz od mitinga u Ostravi koji je bio u septembru 2018.

Priliku za uzlet na svjetski tron iskoristio je 22-godišnji Brazilac Alison dos Santos, bronzani s prošlogodišnjih Olimpijskih igara u Tokiju, koji je uvjerljivo pobijedio s novim rekordom svjetskih prvenstava (46.29 sekundi) i trećim rezultatom svih vremena. Srebro i bronza su ostali u Sjedinjenim Državama zaslugom olimpijskog doprvaka Raija Bendžamina (Benjamin - 46.89) i Trevora Basita (Bassitta - 47.39).

Vajtmen porazio Ingebrigstena

Norvežani su petog dana takmičenja u Judžinu računali na dva zlata, ali bez njega su ostali i u utrci na 1500 metara u kojoj je naslov svjetskog prvaka osvojio britanski reprezentativac Džejk Vajtmen (Jake Wightman - 3:29.23 minute) i pritom postavio novi lični rekord te najbolji rezultat u ovoj godini, nadmašivši u finišu olimpijskog pobjednika Jakoba Ingebrigtsena (3:29.47).

Bronzu je osvojio Mohamed Katir (3:29.90), 24-godišnji španski reprezentativac koji je rođen u Maroku.

Jedini komplet odličja u konkurenciji atletičarki dijeljen je u skoku uvis. U uzbudljivom i neizvjesnom takmičenju borba za zlato vođena je na visini od 202 cm. Australka Elenor Paterson (Eleanor Patterson) savladala ju je u prvom pokušaju i tako nadmašila dvoransku svjetsku prvakinju Ukrajinku Jaroslavu Mahučik, kojoj je to uspjelo u drugom skoku.

Paterson se prethodno mučila na visini 198 cm koju je svladala tek iz trećeg pokušaja.

Tačno dva metra bilo je dovoljno Italijanki Eleni Valortigari (Vallortigari) za bronzano odličje, iako je ona bila jedina koja je tu visinu preskočila u prvom skoku.

U ovoj disciplini nije bilo aktualne olimpijske pobjednice i trostruke svjetske prvakinje Marije Lasickene, jer je atletičarkama i atletičarime iz Rusije zabranjen nastup na velikim takmičenjima zbog ruske invazije u Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.