SVJETSKO PRVENSTVO

Duplantis nakon obaranje svjetskog rekorda: Morate najbolje da sačuvate za kraj

Cijeloga dana sam bio toliko zaokupljen time da pokušam da dođem do pobjede, da osvojim svoju prvu titulu na svjetskim prvenstvima na otvorenom, rekao je švedski skakač

Armand Duplantis. Agencije

G. Š.

25.7.2022

Švedski skakač s motkom Armand Duplantis istakao je da je presretan kako se sve odigralo na Svjetskom prvenstvu u Oregonu – titula, pa svjetski rekord. Prvo je sa 6,06 osigurao svoje prvo svjetsko zlato, a onda je u drugom pokušaju preliteo 6,21 metara, i to u trenutku kada je ostao jedini od svih takmičara na stadionu.


Veliki pritisak

- Znate, morate najbolje da sačuvate za kraj! Drago mi je što sam uspio da se pokažem u takvoj situaciji, jer postoji prilična doza pritiska kada čovjek ostane jedini u takmičenju, te je pažnja svih usmjerena potpuno na njega. Drago mi je što sam dao sve od sebe i priredio šou - rekao je Duplantis i dodao:

- Cijeloga dana sam bio toliko zaokupljen time da pokušam da dođem do pobjede, da osvojim svoju prvu titulu na svjetskim prvenstvima na otvorenom. Sve poslije toga nije mi bilo važno, bilo je to tek u nekom baš dalekom dijelu mozga.


Prva svjetska titula

Ovo je apsolutni svjetski rekord. Do sada je Šveđanin granicu snova držao skokom 6,20 metara, koji je ostvario u martu na Svjetskom prvenstvu u Beogradu. Na otvorenom najbolje ostvarenje mu je bilo ovogodišnje iz Štokholma kada je preskočio 6,16 metara.

- I onda – prva titula, svjetski rekord, teško mi je još da pojmim da se sve to dogodilo. Veoma sam zahvalan, zaključuje Duplantis.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.