ANALIZA MOK-A

Mnogo povreda u novim olimpijskim sportovima

Međunarodni olimpijski komitet pomno bilježi i proučava sportske povrede i bolesti od Igara u Pekingu 2008. godine

U "skateboardingu" je bilo 21 posto povreda. MOK

G. Š. / FENA

14.12.2022

Takmičari u novim sportovima na olimpijskom programu u Tokiju bili su među onima sa najvećim procentom povreda na Igrama, rezimira studiju u "British Journal of Sports Medicine", objavila je francuska novinska agencija AFP, pozivajući se na discipline "BMX freestyle", karate i "skateboarding".


Najmanje polovina povreda blaže prirode

Na Igrama u Tokiju, koje su održane sa godinom zakašnjenja zbog pandemije koronavirusa, čak 27 posto sportista povrijeđeno je u boksu i BMX biciklizmu, pokazuju rezultati istraživanja Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Iza navedenih slijede novi sportovi BMX slobodni stil (22 posto povreda), "skateboarding" (21) i karate (19). Drugi novi sportovi su prošli bolje, 15 posto povrijeđenih takmičara zabilježeno je u sportskom penjanju, 13 posto u surfanju i 11 posto u košarci 3x3.

Šef studije Torbjorn Soligard, koji radi u medicinskom i naučnom odjelu Međunarodnog olimpijskog komiteta, objasnio je da je najmanje polovina spomenutih povreda blaže prirode i da sportisti zbog njih nisu otkazali nastup.

Međunarodni olimpijski komitet pomno bilježi i proučava sportske povrede i bolesti od Igara u Pekingu 2008. godine. Radi se o velikom poslu, jer su samo u Tokiju prošle godine morali pratiti 11.300 sportista iz 206 zemalja i analizirati više od 1.000 povreda.

Prošle godine je, prema podacima MOK-a, tokom igara bilo povrijeđeno devet posto sportista, osam posto u Rio de Janeiru 2016., Londonu 2012. je bio najgori sa 11 posto, a u Pekingu 2008. broj povrijeđenih sportista procijenjen je na 10 posto.


Sveobuhvatne sigurnosne mjere

Međutim, mjere za sprječavanje zaraze koronavirusom osigurale su da sportisti u Tokiju budu najzdraviji. Razboljelo se samo 3,9 posto sportista. U Riju 2016. oboljelo ih je 5,4 posto, a u Londonu 7,2 posto.

- Zbog sveobuhvatnih sigurnosnih mjera, ne samo da smo obuzdali širenje koronavirusa, već i širenje svih drugih virusa koji uzrokuju respiratorne infekcije - napisali su autori studije. Manje od 0,2 posto učesnika zarazilo se koronavirusom tokom igara.

U srodnoj studiji, naučnici su se osvrnuli i na Paraolimpijske igre u Tokiju. I u ovom slučaju povrede su bile najčešće u novim sportovima u programu - taekwondou i badmintonu.

Dobra je činjenica da je u Tokiju povrijeđeno osam posto paraolimpijaca, što je znatno manje nego u Riju i Londonu, gdje je povrijeđeno 12 posto. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.